• 3.73C Novo mesto
  • 13:28
  • Tor, 19.01.2021

Zapiranje v občine ni ničesar doprineslo! Razmišlja se v smeri, da bi ta ukrep …

Ob opravljenih 1880 testih so v Sloveniji v nedeljo potrdili 428 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju objavila vlada. Umrlo je 51 bolnikov s covidom-19, trije več kot v soboto. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1298 covidnih bolnikov, 20 več kot dan prej, na intenzivni negi pa jih je bilo deset več kot v soboto, in sicer 205.

Iz bolnišnice so v nedeljo v domačo oskrbo odpustili 36 bolnikov. Število smrti zaradi covida-19 pa je bilo v nedeljo drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov. Glede na objavljene podatke je bil delež pozitivnih testov v nedeljo pri nas 22,7-odstoten, kar je manj kot v soboto, ko je bil delež 30,3-odstoten. V primerjavi s soboto, ko je bilo opravljenih 3644 testov, je bilo testiranj manj. Tudi število novo potrjenih okužb je bilo manjše, v soboto jih je bilo namreč 678 več.
Postelje za covidne bolnike v državi so kritične

Sedanje razmere glede prostih navadnih in tudi intenzivnih bolnišničnih postelj za covidne bolnike v državi so kritične, sprehajamo se po meji obvladljivosti razmer, opozarja vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Glede na epidemiološke razmere pa vrha po njegovi oceni zelo verjetno še nismo dosegli. »Razmislimo lahko o ukrepih, ki morda ničesar niso doprinesli. Kateri ukrepi so to, težko zanesljivo ocenjujem, morda lahko razpravljamo o prepovedi prehajanja občinskih meja, razmišlja se v smeri, da bi ta ukrep celo ukinili,« pravi Jereb.

Optimizma še ni

Epidemiološka slika na žalost še ne vzbuja optimizma, je pa mogoče ugotoviti, da se stanje v nekaterih regijah, v gorenjski in osrednjeslovenski regiji izboljšuje, je ob vsem navedenem jasen glavni vladni govorec Jelko Kacin.

NaDlani.si; Foto: youtube