• C Novo mesto
  • 00:04
  • Pon, 18.10.2021

Zaradi covida umrl slovenski maturant? Okužb toliko, da bi bili že v sedmi fazi

V sredo so v Sloveniji opravili 4912 PCR-testov in potrdili 1016 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo tako 20,7 odstotka opravljenih testov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 695, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 394. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 8361 aktivnih okužb, to je 504 več kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 269 covidnih bolnikov, 63 jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

 

V javnosti odmeva izjava političnega analitika Miloša Čiriča v oddaji Odkrito na TV Slovenija 3: »Da boste vedeli, kakšne so razmere. Zdaj je umrl en fant zaradi covida, ki je bil na maturantskem izletu v Grčiji , 19 let star, športnik, brez pridruženih bolezni.« NIJZ o tej izjavi molči, Čirič je za Slovenske novice izjavil, da mu je podatek posredoval zelo zanesljiv vir. Je pa zdravstveni minister Janez Poklukar denimo včeraj dejal, da so imeli med mlajšimi na intenzivni tudi 19-letnika, »ki je v kritičnem stanju in ga pri življenju ohranja najsodobnejša tehnologija«.

Zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotkov

Epidemija covida-19 še naprej narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. Kot napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS), se bo podvojitveni čas v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal. Slovenija, ki je po kriterijih ECDC v rdeči fazi, pa bo v temno rdečo predvidoma prešla sredi septembra. »Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni,« so zapisali v zadnji projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji. Da četrti val ne bo preveč narasel in premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so izpostavili na IJS. Ob tem pa so navedli, da je zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotkov.

Čeprav vlada uradno še ni sprejela novega semaforja ukrepov, je že uvedla nekatere predvidene ukrepe. Sodeč po predlogu bodo faze odvisne od števila bolnikov na intenzivni negi, imeli pa bi šest oziroma sedem faz, v vsaki bi veljali drugačni ukrepi. Je pa vprašanje, ali je smiselno imeti toliko faz, saj bi sodeč po podatkih iz lanskega oktobra in novembra v dobrem tednu iz tretje faze prišli v sedmo, pa navaja Zurnal24.

N. D.; Foto: Pixbay