• C Novo mesto
  • 16:38
  • Pet, 05.03.2021

Znano kaj bo s šolami, spremembe tudi na smučiščih

Vlada je danes sklenila, da vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj še do 18. januarja. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sicer v zadnjih dneh večkrat napovedala možnost, da bi šole znova odprli za učence prvega triletja, medtem ko bi vsi ostali učenci v šolo odšli postopoma glede na epidemiološko sliko v državi. Razmišljali so tudi o odprtju vrtcev, ki zdaj nudijo le nujno varstvo. A vendar …

“Odprtje OŠ za učence prve triade in vrtcev je najvišja prioriteta koalicije, iz teh razlogov je seja trajala bistveno dlje, dialog, kot je bilo načrtovano, kajti dialog, ki se je včeraj začel s povabilom predsednika vlade ravnateljem in ravnateljicam osnovnih in srednjih šol, je postregel kar z nekaj operativnimi možnostmi, ki bi ob zagotavljanju določenih predpogojev in standardov lahko omogočili začetek šolanja v šolah,” je sporočil Kacin

Nič več smučanja

S petkom je uporaba žičniških naprav razen za profesionalne športnike po celotni državi znova prepovedana, je sporočil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Rekreativne smučarje in lastnike žičniških naprav je prosil za razumevanje. Kot je izpostavil, je epidemiološka slika namreč zelo zaskrbljujoča, takšne pa so tudi napovedi.

 

V sredo so po vladnih podatkih ob 18.280 hitrih in PCR testih potrdili 2663 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 23 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se je v sredo zdravilo 1169 covidnih bolnikov, kar je osem manj kot v torek, sedem več pa jih je potrebovalo intenzivno nego, in sicer 189.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, so v sredo opravili 6370 PCR testov (586 manj kot v torek) in z njimi potrdili 2040 novih okužb (562 manj kot v torek), delež pozitivnih testov je bil 32 odstotkov (v torek 37,4 odstotka). Z 11.910 hitrimi antigenskimi testi (v torek so jih opravili 15.238) pa so v sredo potrdili 623 novih okužb (129 manj kot v torek), delež pozitivnih testov je bil 5,2 odstotka (v torek 4,9 odstotka).

Ustavljeno testiranje

Zdravstveni dom Ljubljana z današnjim dnem začasno ustavlja izvajanje množičnega testiranja na novi koronavirus. Kot so pojasnili, namreč ne razpolagajo z ustreznimi materiali za jemanje brisov. Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi bi se sicer moralo nadaljevati danes, od 11. ure dalje, v Športni dvorani Kodeljevo. »Na osnovi začasne odločbe Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) prebivalce Mestne občine Ljubljana obveščamo, da z današnjim dnem (7. 1. 2021) ne bomo mogli nadaljevati z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), ki je planirano danes od 11. ure dalje v Športni dvorani Kodeljevo, saj ne razpolagamo z ustreznimi materiali za jemanje brisa na SARS-CoV-2,« piše v skopem sporočilu za javnost.

Povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna

Posebna komisija je glede smrti osebe, ki je umrla po cepljenju proti covidu-19, podala mnenje, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Kacin. Kot je pojasnil, smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred tem.

NaDlani.si; Foto: youtube