• C Novo mesto
  • 10:13
  • Ned, 28.02.2021

Znova slabe novice glede okuženih, Krek: Lahko pričakujemo tretji val, če se bo …

V torek so v Sloveniji opravili 5115 PCR testov in potrdili 1097 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih PCR testov je bil 12,4 odstotka. V bolnišnicah so zdravili 648 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 126 v intenzivni negi, 72 so jih odpustili v domačo oskrbo. Umrlo je 12 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 838, kar je 41 manj kot dan prej, tako da so še vedno izpolnjeni pogoji za oranžno fazo ukrepov, ki veljajo v državi.

Še to, tedensko povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom znaša 884 na dan, medtem ko je ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, 0,83, so izračunali na Institutu Jožef Stefan (IJS). Po njihovih ocenah bi ob trenutnih pogojih lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca. Naslednja faza sproščanja je zelena, ko bi bilo povprečje okužb manj kot 300, kar bi po izračunih IJS lahko ob trenutnih pogojih dosegli konec marca.

Direktor NIJZ Milan Krek je uvodoma dejal, da situacija v evropskem merilu kaže umirjanje epidemije. Najbolj obremenjena območja Evrope so južna Švedska, Latvija, Litva, Češka, Španija, Portugalska in tudi Slovenija. »Če se bo nadaljevalo širjenje južnoafriškega in britanskega seva covid-19 v Evropi, lahko pričakujemo tretji val,« je opozoril Krek.

Opozoril je tudi na sedemdnevno in 14-dnevno incidenco v Sloveniji. »Po strmem padcu novoodkritih primerov, se sedaj nahajamo v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobro,« je dejal in dodal, da če se bodo v Sloveniji številke še naprej nižale, bomo lahko prešli v rumeno fazo.

NaDlani.si; Foto: Unplash