• C Novo mesto
  • 02:25
  • Čet, 29.02.2024

Ćiro Blažević se je poslovil od Slovencev: Zelo sem bolan. Zbogom

Sloveija bo v torek na Poljudu igrala proti Hrvaški v pomembni kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo. Ob tej priložnosti so slovenski novinarji poklicali legendarnega selektorja, ki je Hrvaško vodil v velikih spopadih s Slovenijo v 90. letih in izvedeli žalostno novico. Namesto da bi se spomnili hudih bojev s Slovenci na Poljudu, v Bežigradu in Maksimirju v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ’96. in SP ’98, je Ćiro poziv slovenskega SportKluba izkoristil za slovo od Slovenije in Slovencev.

»Vedno ste bili zajebani, a pošteni ljudje. Zato vas ljubim. In ker me obožujete, jaz pa vas. Naša ljubezen je brezmejna, pri meni pa se je začela, ker sem bil zelo zaljubljen v Slovenko iz Ptuja. Zelo vas cenim in spoštujem. Vi si mala Švica. Vseeno vam moram povedati žalostno novico. Zelo, zelo sem bolan. Poleg tega, da sem star, imam 86 let. Če kmalu ne pridem k vam in verjetno ne bom, bi ob tej priložnosti izrazil svojo ljubezen in pozdravil vse svoje prijatelje v Sloveniji. Povem jim, da so lahko ponosni, da so Slovenci. Dosegli ste civilizacijski nivo, po katerem hrepenimo Hrvati. Žal moram reči katoliško – zbogom. Adijo, dragi moji Slovenci. Žal mi je. Sem pesimist,« je dejal Blaževič.

Mislim je, da bodo to zadržali zase

Kasneje, ko so ga poklicali iz hrvaškega Indexa je dejal: »Uf, s tem so me spravili v težave. Zdaj me vsi kličejo in sprašujejo, kako sem. Lepo sem se pogovarjal z vašimi slovenskimi kolegi, vendar sem mislil, da bodo to zadržali zase. Ob tem je dejal, da so naši novinarji dramatično postavili to situaciji. »Pustite Slovence, od njih se poslavljam vse življenje, hahaha!« je še dodal v svojem slogu.

Dvakrat premagal maligno bolezen

Spomnimo, legendarni Čiro trpi za rakom. Prvič mu je bil diagnosticiran leta 2011. Pred tremi leti je imel operacijo prostate. Maligna bolezen se mu je zdaj vrnila, potem ko jo je dvakrat premagal. Nazadnje je bil kot trener aktiven  leta 2015, pred tem pa je vodil Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Iran, Švico, Kitajska, Nantes (Francija), PAOK Solun (Grčija), Sion, Lausanne, Grasshoppers, Xamax, Vevey (vsi Švica), Shenhua (Kitajska), Rijeka, Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Zagreb, Osijek, Varteks, Zadar (vsi Hrvaška), Mura (Slovenija), Mes Kerman (Iran), Priština (Kosovo), Sloboda Tuzla (BiH). Njegov največji uspeh je osvojitev 3.mesta leta 1998 s Hrvaško na svetovnem prvenstvu v Franciji.

NaDlani.si; Foto: youtube