• C Novo mesto
  • 21:51
  • Sob, 13.08.2022

DONČIĆEV ŠOV V REPREZENTANCI! Po NBA sezoni zaigral za Slovenijo in z eno potezo navdušil svet

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Trstu na pripravljalni tekmi pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo 2023 premagala Italijo z 90:71 (27:23, 53:37, 77:48). Slovence v prihodnjih dneh v okviru kvalifikacij za SP 2023 čakata še zadnji preizkušnji, in sicer 30. junija v Ljubljani proti Hrvaški in 3. julija v Stockholmu proti Švedski.

Dolgo pričakovana tekma, na kateri sta spet po septembru 2017 v slovenskem dresu skupaj zaigrala prva zvezdnika Luka Dončić in Goran Dragić, je kljub zgolj “prijateljskemu značaju” požela precej zanimanja, nenazadnje si je že ogrevanje debelo uro pred tekmo v polni tržaški dvorani ogledalo več sto ljudi. Slovenija, ki je po Dončićevi vrnitvi pogrešala le Žana Marka Šiška, je Italijane gladko odpravila, z nekaj potezami sta gledalce navdušila tudi oba slovenska zvezdnika. Tako je slovenska vrsta na 20. medsebojni tekmi z Italijo 14. zmagala, proti “azzurrom” pa je neporažena že od leta 2006.

Kako je potekala tekma?

Dončić je do svojih prvih dveh točk prišel po polaganju v deveti minuti, ko je zadel za 23:16, sicer pa so Italijani nato tudi z dobrim skokom v napadu držali priključek. Tik pred koncem četrtine pa je Goran Dragić po vrnitvi v igro podal za “alley-oop” do Tobeyja in izid četrtine 27:23. Dragić je nato s krila s trojko povečal na 30:23 na začetku druge četrtine, Jakob Čebašek pa je z novo trojko zadel že za 33:23. Dončić je takoj po novem vstopu v igro s podajo pod košem našel Gregorja Hrovata za 37:25, Žiga Dimec pa je v 16. minuti poskrbel za novo najvišje vodstvo s 43:29.

V tretji četrtini je Dončić kmalu po začetku čez celo igrišče podal do Gorana Dragića, ki je s svojo 11. točko dosegel za 55:37, Dončić pa je nato s trojko povišal na 58:37. Čebašek je dve minuti in pol pred koncem tretjega dela igre s svojo tretjo trojko poskrbel za 69:46, Slovenija pa je tako tudi brez obeh zvezdnikov na igrišču brez posebnih težav tekmece ob sicer raztrgani igri držala na varni razdalji.

To četrtino je slovenska zasedba končala z 29 točkami naskoka, kar je pomenilo, da je bilo zadnjih deset minut zgolj formalnost. V teh je dobil priložnost tudi Rupnik, gostujoča vrsta pa je tudi brez obeh “prvokategornikov” domačine držala daleč za sabo.

Najboljša strelca

Pri Sloveniji je Dončić tekmo proti Italiji končal z 12 točkami, sedmimi skoki in petimi podajami, G. Dragić je dodal 11 točk in štiri podaje.

N. D.; Foto: youtube

bee queen
pomurski sejem