• C Novo mesto
  • 19:31
  • Sre, 12.06.2024

FOTO: Poljak dobil hčerko, Lanišek za zgodovino, slabih osem točk do zmage

S tem je Granerud končal 16-letno zatišje Norveške na turneji in se ob zmagi spomnil, katere skakalce je kot otrok videl leteti na televiziji.

BISCHOFSHOFEN – Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (313,4 točke) je zmagovalec zadnje tekme novoletne turneje v Bischofshofnu, po treh zmagah na štirih tekmah 71. turneje pa je prvič v karieri osvojil tudi zlatega orla. Najboljši Slovenec Anže Lanišek (305,5) je danes zasedel drugo mesto, skupno pa je novoletno turnejo končal na tretjem mestu.

“Ta uspeh je osupljiv. Tako dolgo sem sanjal o tem,” je po zanesljivi skupni zmagi pred 14.000 gledalci dejal Granerud, ki je do zlate orla prišel s tremi zmagami in z enim drugim mestom. Najboljši je bil na obeh nemških postajah v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu, drugi je bil v Innsbrucku, danes pa je skupno slavje potrdil z novo zmago v Bischofshofnu.

S tem je Granerud končal 16-letno zatišje Norveške na turneji in se ob zmagi spomnil, katere skakalce je kot otrok videl leteti na televiziji.

Postal je deveti norveški skakalec s skupno zmago, a šele tretji v tem stoletju. Anders Jacobsen je zmagal leta 2007, Sigurd Pettersen pa 2004.

“Zabava bo nora. Jutri zjutraj se moram prepričati, da vse spravim v avto, preden odletim domov,” je dejal selektor norveške vrste Alexander Stöckl v intervjuju za ORF, Granerud pa je poleg zlatega orla prejel še ček za 100.000 švicarskih frankov.

Tretji danes in skupno drugi na turneji je bil Poljak Dawid Kubacki (303,7 točke), sicer najboljši skakalec v svetovnem pokalu to zimo. Zanj se je dan začel s posebnim sporočilom. Njegova žena Marta je doma rodila njunega drugega otroka. Med novoletno turnejo se je Kubackemu rodil tudi prvi otrok – pred dvema letoma je takrat osvojil zlatega orla.

Po tekmi je Kubacki povedal, da se je bolj kot stopničk na turneji razveselil rojstva druge hčerke Maje.

Omenjena trojica je povsem dominirala na letošnji izvedbi nemško-avstrijskega tekmovanja, ki je tradicionalno prvi vrhunec sezone.

“Popravil sem vtis s prejšnjih tekem na tem prizorišču. Danes sem res užival, fenomenalno! Vzdušje je bilo res noro, tudi moji skoki oziroma vsi naši skoki. Pokazali smo res zelo visoko raven skakanja in to je tisto, kar mene najbolj veseli,” je po tekmi povedal 26-letni Slovenec, ki je zadržal tudi skupno drugo mesto v svetovnem pokalu.

“Vedel sem, da znam skočiti, dokazal sem to že v poskusni in prvi seriji in tudi včeraj sem zelo dobro skakal, tako da sem šel na tekmo zelo sproščeno,” je še povedal Lanišek, ki je postal šele četrti Slovenec s skupno uvrstitvijo na stopničke na novoletni turneji. Pred njim je to uspelo zmagovalcema Primožu Peterki, Petru Prevcu ter Petru Žonti, ki je bil prav tako tretji.

Na današnji tekmi je dobro nastopil tudi Peter Prevc (288,6), ki je bil sedmi, Timi Zajc (285,3) je bil deveti, Žiga Jelar (277,7) je končal na 15., Lovro Kos (262,9) pa na 22. mestu. Skupno na 71. turneji pa je bil Kos 12., Zajc 14., Peter Prevc 19., Jelar 21., Domen Prevc pa 29.

“Današnji dan mi je super uspel. Dva super skoka na tekmi, to se mi ni zgodilo že zelo dolgo. Izjemno sem zadovoljen s tem, kako se je vse razpletlo. Čestitam pa Lanišku za odlične skoke celo turnejo in današnje drugo mesto,” je bil po koncu dneva zadovoljen tudi kapetan reprezentance in nekdanji dobitnik zlatega orla Peter Prevc.

Med deseterico je danes končal tudi Zajc: “Zelo sem zadovoljen, zame je po dolgem času res lepa tekma, dva zelo lepa skoka, deveto mesto pa je zelo lep rezultat. Veselim se naslednjih tekem.”

Po koncu turneje je bil zadovoljen tudi selektor slovenske reprezentance Robert Hrgota. Kot je dejal, se jim je želja končno izpolnila. “Želeli smo si zmagovalni oder na novoletni turneji, uspešno turnejo. Končno nam je to uspelo. Čestitke Anžetu ter celotni ekipi za res uspešno novoletno turnejo, za odlično tretje mesto v skupnem seštevku in drugo mesto danes. Odličen ekipni uspeh in kapo dol in čestitke vsem!”

Prvič po treh letih koronskega premora so se na turnejo vrnili gledalci. Očitno so bili lačni skokov, saj so organizatorji razprodali vse štiri tekme.

Sezona svetovnega pokala se bo prihodnji konec tedna nadaljevala z ekipno tekmo v poljskih Zakopanah.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Slo Ski