• C Novo mesto
  • 02:46
  • Tor, 21.05.2024

Izjemni odbojkarji v polfinalu evropskega prvenstva

Zmaga proti Ukrajini je bila težko priborjena, a sladka, saj ji je omogočila že četrto polfinale na zadnjih petih prvenstvih in tretje zapovrstjo.

VARNA – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu izpolnila cilj, ki si ga je zadala pred odhodom. Uvrstila se je med štiri najboljše reprezentance, si zagotovila polfinale v Rimu, potem ko je v četrtfinalu v Varni s 3:1 (17, 29, -21, 23) premagala Ukrajino.

* Palača kulture in športa Varna, gledalcev 1066, sodnika: Vasileiadis (Grčija), Zulfugarov (Azerbajdžan).
* Slovenija: Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 12 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 13 (3 bloke), Čebulj 17 (2 bloka), Možič 16 (1 as, 2 bloka), Mujanović 2.
* Ukrajina: Polujan, Mazenko, Plotnickij 20 (4 ase), Sinicja 2 (1 blok), Ostapenko, Semenjuk 7 (1 blok), Kanajev, Jevstratov, Tupčij 21 (2 asa, 2 bloka), Kovaljev 10 (2 bloka), Kučer 1 (1 as), Bojko, Kisiljuk, Ščurov 9 (2 bloka).

Slovenska reprezentanca je dosegla še sedmo na tem prvenstvu. Zmaga proti Ukrajini je bila težko priborjena, a sladka, saj ji je omogočila že četrto polfinale na zadnjih petih prvenstvih in tretje zapovrstjo. Za svoje četrto finale pa bodo morali varovanci Gheorgeja Cretuja premagati še eno oviro, to bo zmagovalec obračuna med Poljsko in Srbijo.

Slovenci so na prvenstvu že kazali boljše predstave, kot so jo tokrat. Toda spet se je pokazalo, da so najmočnejši, ko je to najbolj potrebno, proti Ukrajincem so dva niza izvlekli, ko so bili že v izgubljenem položaju. Če je bilo v igri nekaj napak preveč, pa je bilo najbolj pomembno, da jih niso delali v končnicah nizov, znali so izkoristiti izkušnje in se dokopati do novega velikega uspeha.

Po uvodnem nizu sicer ni kazalo, da bo tekma izenačena in negotova. Videti je bilo, da Ukrajinci ne bodo kos razpoloženim Slovencem, katerim sta zanesljivo prednost priborila Jan Kozamernik, ki je hitro dosegel dva bloka, ter Klemen Čebulj, Korošec je bil nezaustavljiv v napadu. V prvem nizu pri Ukrajincih ni bilo videti njihovega najboljšega igralca Olega Plotnickija, kar je bil eden od glavnih razlogov, da so dosegli le 17 točk.

A ko se je ta pri zbiranju točk pridružil Vasilu Tupčiju, Slovencem ni bilo več tako lahko. Igra ni bila več enostranska, postala je izenačena, Ukrajinci so bili milimetre oddaljeni od izenačenja. Vodili so 24:22, pozneje imeli še dve zaključni žogi, toda Slovence so vse štiri ubranili, na koncu pa je Čebulj poskrbel za zmago z 31:29 in vodstvo 2:0.

Toda v tretjem nizu se je Slovencem povsem zaustavilo v napadu in začelo se je mučenje. Tekmec je brez težav niz dobil, nato pa grozil še do konca četrtega niza. Pred tem je po seriji odličnih servisov Plotnickija vodil s 14:9, Cretu je zaradi sprejema Čebulja zamenjal z Žigo Šternom.

Sprejem je s tem stabiliziral, bi pa lahko Štern postal tudi tragični junak, saj je po izenačenju na 16:16 storil dve napaki, po katerih so tekmeci prišli do vodstva dveh točk. Taka je bila razlika v njihovo korist tudi pri izidu 20:22. A nato je težak položaj reševal Kozamernik. Najprej je z blokom izenačil na 22:22, nato pa Sloveniji z novim blokom zagotovil še zaključno žogo. To je s pametnim napadom izkoristil kapetan Tine Urnaut.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: CEV