• 2.94C Novo mesto
  • 15:24
  • Pet, 06.12.2019

Janja Garnbret z dosežkom, ki ni uspel še nikomur v zgodovini!

 VAIL – Janja Garnbret je na najlepši možni način sklenila sezono svetovnega pokala v balvanskem plezanju, z novo zmago. Slovenska športna plezalka je v Vailu nadaljevala niz nepremaganosti s šesto zmago v sezoni po vrsti. Kot prva v zgodovini je zmagala na prav vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v koledarskem letu.

Kaj je povedala po zmagi?

To je bil moj življenjski cilj. Ne morem verjeti, da mi je uspelo. Ne vem, kaj naj rečem, sem tako zelo čustvena v tem trenutku,” je po zgodovinskem uspehu dejala Garnbretova, ki so jo po velikem uspehu prevzela čustva in solze sreče. V svetovnem pokalu na balvanih, ta je na sporedu od leta 1999, tak niz nepremaganosti še ni uspel nobenemu plezalcu ali plezalki pred Korošico. “Sezona se je začela idealno in sem želela, da bi jo lahko nadaljevala in končala na takšen način. Zdaj se je to zgodilo. To je neverjetno. Moja motivacije je bila, da bi zmagala na vseh tekmah. In to mi je uspelo 20 minut nazaj,” je takoj po uspehu dejala nova rekorderka, ki je pri svojih komaj dopolnjenih 20 letih vpisala že 25. zmago v svetovnem pokalu.

Niti enkrat v sezoni manj kot prva

Balvanski globus je prvič pripadel Garnbretovi, ki je lovoriko kot prva osvojila z nizom šestih zmag, torej niti enkrat v sezoni ni bila manj kot prva. Dvomov o zmagovalki tako ni bilo, saj je osvojila maksimalen izkupiček 500 točk. V končnem seštevku se nato odšteje ena tekma oziroma najslabši izid.

Nov izziv

Julija se bo v Villarsu v Franciji začela sezona svetovnega pokala v težavnosti. Slovenska kraljica vertikale ima visoke načrte tudi v tej disciplini. Na seznamu želja sta še dve posebni lovoriki. Še četrto sezono po vrsti bo skušala osvojiti naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018).

Če bo napovedi uresničila, bo postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

NaDlani.si; Foto: facebook/garnbretjanja