• C Novo mesto
  • 10:51
  • Čet, 22.02.2024

Kaj je z našimi puncami? Slovensko čast rešil Nika Prevc

Na srednji skakalnici se Slovenke niso najbolje znašle

LILLEHAMMER – Japonka Yuki Ito (244,6 točke) je po izjemnem finalnem skoku zmagovalka uvodne tekme smučarskih skakalk v norveškem Lillehammerju. Na srednji skakalnici se Slovenke niso najbolje znašle, najboljša med njimi je bila Nika Prevc (225,5), ki je v finalu z osmega nazadovala na deseto mesto.

Med slovenskimi skakalkami se je na srednji skakalnici, na kateri je še vedno rekorderka Ema Klinec, ki je pred desetimi leti pristala pri 104,5 metra, najboljše znašla Prevc. Vendar pa je v finalu malenkost pokvarila svojo uvrstitev po polovici tekme.

“Danes sem zadovoljna z uvrstitvijo, žal pa mi manjka še malo sproščenosti,” je po nastopu povedala danes najboljša Slovenka in dodala: “Malo sem bila kaznovana v točkah za slog zaradi izsiljevanja metrov.”

Za mesto sta v finalu napredovali najbolj izkušeni slovenski skakalki, Nika Križnar in Ema Klinec. Križnar (216 točk) je bila na koncu 13., Klinec (215,4) pa 14. Med finalistkami je nastopila tudi mlada Ajda Košnjek (194,2), ki je v finalu napredovala na 26. mesto, brez trideseterice je za las ostala Taja Bodlaj na 31. mestu.

“Prva tekma je za nami, začeli smo zimsko sezono in lahko rečem, da je še kar nekaj nihanj preko tekme. To je bil za nas tudi prvi stik s snegom pri doskoku, pri katerem je še nekaj težav. Jutri nas čaka velika skakalnica, tako da upam, da pridejo tudi pravi občutki,” je dejala Križnar.

Klinec pa je dodala, da bi bilo rezultatsko zagotovo lahko danes bolje: “Moj zadnji skok je bil že kar dober, tako da je to zelo lepa popotnica za naprej. Danes smo videli lepo, pošteno tekmo, lahko smo uživali v soncu in pravih zimskih razmerah.”

Kot je današnje uvodne nastope letošnje zime strnil selektor Zoran Zupančič, so njegove varovanke danes nastopile preveč “zakrčeno” in v skokih delale preveč grobih napak.

“Prvi sneg se za nas ni izšel po željah. Največ drznosti in mirnosti je pokazala Yuki Ito. Naši skoki so bili nekako ‘zakrčeni’, veliko je bilo napak. Žirija je tekmo vodila precej konzervativno, zaletišče je bilo nizko, tako da so se te napake zelo potencirale in so nas oddaljile od lepih uvrstitev,” je ocenil selektor in dodal: “Jutri na večji napravi upam tudi na boljši izplen. Poskušali bomo ostati mirni, danes z vsemi temi napakami nismo zadovoljni.”

Zmago si je na uvodni tekmi v odsotnosti lanske skupne zmagovalke sezone, Avstrijke Eve Pinkelnig, priskakala izkušena, 29-letna Ito, ki je tako slavila osmi uspeh v svetovnem pokalu doslej. Na vrhu vodilna po prvi seriji, svetovna prvakinja z Bloudkove velikanke v Planici, Kanadčanka Alex Loutitt (241,6), kljub veliki prednosti ni zdržala pritiska in je nazadovala na tretje mesto. Druga je bila Francozinja Josephine Pagnier (242,7).

Že v nedeljo skakalke čaka nova preizkušnja, le da se bodo preselile na veliko napravo v Lillehammerju. Prva serija je na sporedu ob 12.30.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www