• C Novo mesto
  • 13:43
  • Sob, 04.02.2023

Kakšen dan! Anže Lanišek zmagal na Finskem!

Ko je 26-letnik iz Mengša v finalu pristal pri 141,5 metra, je sicer zmajeval z glavo, tudi trener Robert Hrgota na tribuni ni bil prepričan, ali bo njegov varovanec zbral dovolj za svojo skupno drugo zmago v karieri, obenem pa 15. posamične stopničke svetovnega pokala.

RUKA – Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (312,8 točke) je zmagovalec prve od dveh tekem svetovnega pokala v finski Ruki. Lanišek, ki je bil danes najboljši že v kvalifikacijah, z rekordom skakalnice (149 metrov) pa je vodil tudi po prvi seriji, je zmago slavil z 1,3 točke prednosti pred Avstrijcem Stefanom Kraftom na drugem mestu.

Ko je 26-letnik iz Mengša v finalu pristal pri 141,5 metra, je sicer zmajeval z glavo, tudi trener Robert Hrgota na tribuni ni bil prepričan, ali bo njegov varovanec zbral dovolj za svojo skupno drugo zmago v karieri, obenem pa 15. posamične stopničke svetovnega pokala.

Vendar pa je bilo po lepih sodniških ocenah dovolj in na obrazu Slovenca se je hitro narisal širok nasmešek, na rame pa sta ga zmagoslavno dvignila reprezentančna kolega Peter Prevc in Lovro Kos.

“Moram reči, da sta bila danes kar oba moja skoka vrhunska. Morda je bil finalni malo slabši. Ampak ne glede na to, zelo sem zadovoljen, zelo sem vesel, da mi je uspelo pokazati tako dobre skoke in upam, da bom jutri nadaljeval v tem slogu,” je po zmagi svoj današnji nastop ocenil Lanišek, ki je za Smučarsko zvezo Slovenije dodal, da v finalu ob čakanju na oceno ni bil preveč živčen.

“Ni bilo preveč napeto, ali bom prvi ali drugi ali tretji, saj za nazaj tako in tako nisem mogel več ničesar spremeniti. Vedel pa sem, da sem dobro skočil,” je pojasnil najboljši slovenski skakalec to zimo.

Priznal je, da je po dobrih treningih in kvalifikacijah, ki jih je tudi danes dobil, nekoliko lažje potem nastopiti na tekmi: “Res je malo lažje, ampak povsod se dobro počutim in bolj pomembno je, da nadaljujem skoke, ki jih kažem na treningih. Ter da na tekmi potem ni napak.”

“Anže je danes zasluženo zmagal, že ves konec tedna kaže zelo dobre skoke. Z manjšimi napakami je še vedno zelo suveren na tej skakalnici. Res uživa in upam, da bo v tem ritmu nadaljeval še jutri in znova posegel po najvišjem dosežku,” je dejal selektor Robert Hrgota.

Da je Ruka srečno prizorišče za slovenske skoke, govori tudi dejstvo, da je Lanišek lansko sezono prav v Ruki slavil svojo prvo posamično zmago v svetovnem pokalu.

V finalu so nastopili vsi Slovenci. Peter Prevc (278 točk) je napredoval na 14. mesto, Kos (273) je bil 16., Timi Zajc (263,5), Domen Prevc (263) in Žiga Jelar (252,7) pa so se zvrstili od 23. do 25. mesta.

“Preostali naši fantje so osvojili točke, a rekel bom, da so nastopili malo pod pričakovanji z izjemo Lovra Kosa, ki se je dobro sestavil, glede na težave, ki jih je imel. Solidno, vemo, kje smo delali napake in jutri bomo to popravili,” je še dejal Hrgota.

Danes je na stopničkah ob Lanišku in Kraftu končal še Poljak Piotr Žyla (300,7), četrti pa je bil njegov rojak in dvakratni zmagovalec uvoda v Wisli Dawid Kubacki (296,5).

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala se je Lanišek po drugem mestu na uvodu v Wisli ter današnji zmagi prebil na drugo mesto s 186 točkami, vodi Kubacki (250 točk). V pokalu narodov je Slovenija (328) četrta, vodi Avstrija (509) pred Norveško (477).

V nedeljo bo v Ruki še druga posamična tekma; prva serija bo prav tako na sporedu ob 9. uri.

Kot je napovedal Lanišek, si želi tudi na nedeljski tekmi ponoviti tako dobre skoke: “Pričakujem, da bom tudi jutri pokazal tako dobre skoke kot danes, kam pa me bo to pripeljalo na tekmi, bomo šele videli.”

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www