• C Novo mesto
  • 23:45
  • Sob, 18.05.2024

Na kaj biti pozoren pri nakupu tekaških copat

Nakup kakovostnih tekaških copat pomeni več kot le izbira sloga, ki vam je všeč. Tudi, če boste izbrali najbolj trendovske tekaške copate, le te lahko škodujejo vašim stopalom in sklepom, če se vam ne prilegajo dobro. Na kaj morate biti torej še posebej pozorni?

Ne glede na to, ali veliko tečete ali pa ste v teku šele začetnik, so tekaške hlače, tekaška majica in tekaški copati nepogrešljiv del osnovne tekaške opreme. In ko je govora o tekaških copatih, so ti še posebej pomembni, saj predstavljajo edini in izjemno pomemben stik stopala s podlago.

Vemo, da pri vsakem koraku deluje na telo sila, ki je nekajkrat večja od naše telesne teže. Zaradi hitrosti, pa so pri teku te sile še toliko večje, posledično temu pa so tudi obremenitve na sklepe in hrbtenico toliko večje. Te pritiske nam ublažijo le kakovostni in ustrezno izbrani tekaški copati.

tek

Kakšne tekaške copate izbrati?

Tekaški copati pa pripomorejo tudi k stabilnemu položaju stopala v oporni fazi. Z vidika hitrosti teka in preprečevanja poškodb je to izjemno pomembna faza tekaškega koraka.

Ključnega pomena je, da izberemo prave tekaške copate, ki na eni strani zagotavljajo dovolj opore v stopalu in gležnju, na drugi strani pa še vedno ohranjajo funkcionalnost gležnja.

Dejavniki, ki jih morate upoštevati pri nakupu tekaških copat

Več kot očitno je, da ni vseeno, kakšne tekaške copate boste izbrali za vaše tekaške podvige.

Predstavljamo nekaj dejavnikov, na katere morate biti pri izbiri tekaških copat še posebej pozorni, da bo premagovanje tekaških kilometrov hitrejše, varnejše in udobnejše.

Izbira tekaških copat glede na teren

Eden ključnih dejavnikov, ki vpliva na izbiro tekaških copat, je zagotovo podlaga, po kateri boste najpogosteje tekli. Različni tereni zahtevajo različno količino blaženja, zato poznamo različne vrste tekaških copat:

  • Trail tekaški copati so primerni za tek po brezpotjih. Zanje je značilno, da imajo grob profil podplata, dobro blaženje in nekoliko višjo zasnovo. To zagotavlja dober oprijem in optimalno oporo gležnju na zahtevnem terenu. Običajno so trail tekaški copati robustnejši, trši in zato tudi nekoliko težji.
tek

Po kakšni podlagi tečeš?

  • Cestni tekaški copati so primerni za tek po asfaltu, pločnikih ali atletskih stezah. Pri tovrstnih tekaških copatih boste opazili različne ravni stabilnosti in blaženja, odvisno od tega, ali gre za tekmovalne ali rekreativne tekaške copate. Ne glede na to, pa so cestni tekaški copati v primerjavi s trail modeli veliko lažji in manj robustni.

Izbira tekaških copat glede na hitrost teka

Pri izbiri tekaških copat je prav tako pomemben dejavnik, koliko kilometrov nameravate na leto preteči in pri kakšni hitrosti. Za rekreativno ukvarjanje s tekom so vam na voljo rekreativni modeli tekaških copat, ki imajo nekoliko debelejše blaženje in so zato tudi težji.

Če pa se nameravate redno udeleževati tudi tekmovanj in želite podirati svoje osebne rekorde, si boste verjetno želeli bolj odzivne tekaške copate. V tem primeru izberite tekaške copate, ki so manj oblazinjeni in zato nudijo učinkovitejši tek.

Razlika v višini prstov in pete

Razlika med višino pete in prstov se nanaša na razdaljo v milimetrih med prstom in peto, ko stojite v tekaških copatih.

Tako imenovan padec pete določa blaženje tekaških copat:

  • nizek padec pete pomeni, da so peta in prsti med seboj bolj poravnani,
  • visok padec pete pomeni, da je peta nižje od prstov.
tek

Nizek ali visok padec pete?

Za tehniko teka je razlika med višino pete in prsti zelo pomembna. Višji kot je padec pete, večja je verjetnost, da bodo vaša stopala udarila ob tla s peto in tako teče večina ljudi. V tem primeru je padec pete najmanj 10 mm.

Izbira tekaških copat glede na gibanje stopala

Ljudje imamo različne oblike stopalnih lokov, zaradi česar razvijemo tudi različne tehnike hoje oziroma teka. In tudi s tega vidika razvrščamo tekaške copate v tri različne kategorije:

  • pronatorji so tekaški copati, ki so primerni za tekače s prekomernim zvračanjem stopala navznoter in imajo zato večjo oporo na predelu stopalnega loka;
  • supinatorji so tekaški copati, ki so primerni za tekače s prekomernim zvračanjem stopala navzven;
  • nevtralni tekaški copati so tisti, ki so primerni za normalna stopala.

Prileganje stopalu

Tekaški copati se morajo popolnoma prilegati stopalu tako po širini kot tudi dolžini. Zato morate izbrati takšne, ki vam niso ne premajhni in ne preveliki.

Praviloma naj bo številka velikosti enaka tisti, ki jo imate sicer za vsakodnevno obutev. Vendar naj vas pri tem opozorimo, da so razlike v številkah med različnimi blagovnimi znamkami lahko zelo različne.

Ne pozabite pa tudi na udobje. Peta mora biti tesno oprijeta, da se vam copati ne sezuvajo, prsti pa morajo imeti dovolj prostora za gibanje. Upoštevajte, da vam noga tekom dne lahko oteče, zato priporočamo nakupovanje copat v popoldanskih urah.

Ni nujno, da je kupovanje tekaških copat vedno zaskrbljujoče. Upoštevajte naše nasvete in prepričani smo, da bo izbira veliko lažja.