• C Novo mesto
  • 03:26
  • Pet, 01.07.2022

Neverjetno, česa obtožujejo Tadeja Pogačarja! In to tik pred zmago na Touru

poletni festival

Najprej so bila vprašanja o dopingu, nato pa še o vodji ekipe Mauru Gianettiju. Zdaj se Tadej Pogačar (ZAE Emirati) sooča z insinuacijami o t.i. tehnološki prevari. Po poročanju švicarskega časopisa Le Temps, v katerem trdijo, da neimenovani kolesarji na dirki Tour de France sumijo, kjer bo naš kolesarski šampion danes potrdil zmago, da sumijo, da nekatere ekipe uporabljajo mehaniski doping. »Ne vem. Ne slišimo nobenih glasov,« je v petek novinarjem dejal zbegani Pogačar. »Ne uporabljamo ničesar nezakonitega. To so vsi materiali Campagnolo … ne vem, kaj naj rečem.«

Švicarski časopis je poročal, da vozniki skupine slišijo ‘čudne’ zvoke v v kolesih, ki jih uporabljajo Pogačar in drugi vrhunski kolesarji. Nekateri verjamejo, da vrhunski profesionalci med turnejo in drugimi večjimi dirkami uporabljajo ali so uporabljali kolesa z mehansko pomočjo, bodisi z motorji, skritimi v okvirjih koles, bodisi z magnetiziranimi kolesi, ki lahko napajajo baterije … Na sredini kolesarske dirke je UCI posodobil podrobnosti o metodah odkrivanja, ki jih uporablja za boj proti tako imenovani tehnološki prevari, in dejal, da je bilo izvedenih več kot 700 nadzorov brez kakršnih koli dokazov o goljufiji. UCI uporablja magnetni skener prek tabličnega računalnika za predogled koles na startu in cilju, rentgenski žarki pa izberejo kolesa tudi na ciljni črti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Mediji ob tem dodajajo, da so do sedaj v zgodovini tega športa pri uporabi mehanskega dopinga ujeli vsega eno osebo. Femke Van den Driessche si je namreč prislužila šestletno prepoved, potem ko so ji leta 2016 na Svetovnem prvenstvu v ciklokrosu odkrili motorček v ogrodju kolesa. Leta 2020 pa je Francosko državno finančno tožilstvo zaključilo večletno preiskavo uporabe mehanskega dopinga na najvišjem športnem nivoju. Našlo ni nobenih konkretnih dokazov.

NaDlani.si; Foto: youtube