• C Novo mesto
  • 08:47
  • Ned, 26.06.2022

Nogometni svet v solzah, odšel je veliki Nemec

Sožalje družini, svojcem in prijateljem dežujejo tako iz nogometne kot celotne športne javnosti.

Nemški nogometni velikan Bayern iz Münchna je na uradni spletni strani potrdil, da je danes pri 75 letih umrl legendarni nemški napadalec Gerd Müller, ki je  imel v zadnjih letih življenja težave z demenco in Alzheimerjem. »Danes ves svet Bayerna miruje. Najuspešnejši nemški klub in njegova baza navijačev žalujeta za Gerdom Müllerjem, ki je umrl v nedeljo zgodaj zjutraj. Bil je star 75 let,« je zapisal nemški nogometni velikan Bayern iz Münchna. »Gerd Müller se je vpisal v zgodovino z nemškimi rekordi in nemško reprezentanco. Na 607 tekmovalnih tekmah za FC Bayern je dosegel neverjetnih 566 golov in v Bundesligi dosegel rekord brez primere, saj je zabil kar 365 golov. Postal je tudi sedemkrat najboljših strelec prvenstva.

Za nemško reprezentanco je na 62 tekmah je dosegel 68 golov. Bombarder nacije, ki je poleti 1964 prišel v FC Bayern, je enkrat osvojil svetovni pokal, trikrat evropski pokal pokalnih zmagovalcev, prav tako je bil štirikrat prvak Nemčije in štirikrat zmagovalec pokala DFB. Z reprezentanco je postal evropski prvak leta 1972 ter svetovni prvak leta 1974, pri čemer je v finalu v Münchnu proti Nizozemski dosegel zmagoviti gol.

Velikanu v slovo

»Danes je žalosten, temen dan za FC Bayern in vse njegove navijače. Gerd Müller je bil največji napadalec, ki je kdajkoli obstajal – in dobra oseba, osebnost v svetovnem nogometu. V globoki žalosti smo združeni z njegovo ženo Uschi in njegovo družino. Brez njega FC Bayern ne bi bil klub, ki ga imamo danes vsi radi. Njegovo ime in spomin bosta živela večno,« je dejal predsednik Bayerna Herbert Hainer.

»Novica o smrti Gerda Müllerja se nas je globoko dotaknila. Je ena največjih legend v zgodovini FC Bayerna, njegovi dosežki so neprekosljivi in ​​bodo za vedno del velike zgodovine FC Bayerna in vsega nemškega nogometa. Kot igralec in Gerd Müller je kot oseba zaslužen za FC Bayern in njegov razvoj v enega največjih klubov na svetu. Gerd bo za vedno v naših srcih,« je dejal Oliver Kahn, izvršni direktor Bayerna.

Po koncu nogometne kariere je bil trener v mlajših selekcija omenjenega kluba. Za seboj je pustil soprogo Uschi in hčerko.

NaDlani.si; Foto: FC Bayern Munchen