• C Novo mesto
  • 15:15
  • Tor, 30.05.2023

Ojoj, to bo naredil Budweiser zaradi prepovedi točenja piva na svetovnem prvenstvu v Katarju

Ameriška pivovarska družba Budweiser, ena od uradnih sponzorjev Svetovnega prvenstv v nogometua, se je znašla v težavah zaradi katarske prepovedi točenja alkohola na vseh stadionih. Zaradi tega so se odločili za dokaj zanimivo marketinško potezo. Budweiser namreč zaradi prepovedi točenja alkohola na stadionih v Katarju zdaj lahko toči samo brezalkoholno pivo in zato so na svojem Twitter profilu objavili, da bodo vsi platoji piva, ki so bile odpremljeni v Katar, romali v roke zmagovalcu svetovnega prvenstva. »Nov dan, novi tvit. Zmagovita ekipa bo dobila pivo. Kdo bo osvojil pokal?« so sporočili v objavi na Twitterju.

Budweiser bi lahko izgubil celo 40 milijonov funtov

Spomnimo, da bi moral Budweiser zagotoviti pijačo na stadionih in v conah za navijače v Katarju, a so vodilni možje FIFA-e popustili pod pritiskom tamkajšnjih oblasti in potrdili, da ne bo prodaje alkohola na stadionih, zaradi česar bo družba lahko izgubila celo 40 milijonov funtov.

Odločitev je postala uradna približno 48 ur pred uvodno tekmo mundiala med Katarjem in Ekvadorjem. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in katarski organizacijski odbor sprva zapisov v medijih nista komentirala, potem pa sta se odzvala Fifa in glavni sponzor ter proizvajalec piva AB InBev, pod katerega spada Budweiser. Fifa ni navedla konkretnih razlogov za presenetljivo odločitev, bi pa ta lahko po pisanju francoske tiskovne agencije AFP vplivala na dogovor Fife z glavnim sponzorjem in proizvajalcem piva. Ta je po treh desetletjih sodelovanja s Fifo za AFP povedal, da “nekaterih načrtovanih aktivnosti na stadionih ne more nadaljevati zaradi okoliščin, na katere nimamo vpliva”.

Infantino: Tri ure brez piva se da preživeti

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je na novinarski konferenci v Dohi pred svetovnim prvenstvom v Katarju dejal, da je možno preživeti tri ure brez piva. S tem se je odzval na odločitev katarskih organizatorjev, ki so dan prej kljub drugačnim poprejšnjim dogovorom prepovedali točenje alkohola pred stadioni. Infantino je ob tem dodal, da podobna pravila veljajo v Franciji, Španiji in na Škotskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi mož svetovnega nogometa je pretežno zahodne kritike zaradi kršenja človekovih pravic v Katarju ocenil kot dvolične, obenem pa je podprl pravice delavcev migrantov, žensk in skupnost LGBTQ. »Ne želim vam dajati lekcije o življenju, toda te kritike so v osnovi nepravične, enostranske, so le hipokrizija. Za vse, kar smo Evropejci počeli v zadnjih 3000 letih, bi se morali opravičevati naslednjih 3000 let, preden bi začeli dajati moralne lekcije drugim ljudem,« je menil Infantino.

N. D.; Foto: Twitter