• C Novo mesto
  • 07:25
  • Sre, 29.06.2022

Osupljivo razkritje Tine Maze: Na zdravniškem pregledu so mi odkrili tumor na maternici

Gre za eno izmed šestih smučark, ki so zmagale v vseh petih disciplinah, prav tako olimpijsko prvakinjo v smuku in veleslalomu. Leta 2011 je bila svetovna prvakinja v veleslalomu, v sezoni 2012/13 pa je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala,  nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala.

Zagotovo se spomnite, da si je naša najboljša smučarka vseh časov, Tina Maze, po koncu tekmovalne sezone 2014/15 vzela enoletni premor, nato je v sezoni 2016/17 nastopila samo še v Mariboru in se potem dokončno poslovila. Zdaj je v intervjuju za Sportklub pojasnila, kaj (vse) se je dogajalo takrat.

V času, ko je imajo mnoge ženske težave z zanositvijo

»Takrat sem bila povsem iztrošena. Telo ni zmoglo več. Še celo ženske cikle sem imela na dva tedna. Na zdravniškem pregledu so mi odkrili miom, benigni tumor na maternici. Ker sem želela zanositi, sem se pozanimala, ali je potrebna operacija, ali moram počivati … Jasno mi je postalo, da ne smem obremenjevati telesa. Zaradi tega sem pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) poskušala uveljaviti status poškodovane tekmovalke, s čimer bi ohranila svoj štartni položaj. Pri FIS so temu nasprotovali. Tudi na športnem razsodišču v Lozani sem ostala praznih rok. Še danes trdim, da je to krivično in nepošteno do ženske, ki želi zanositi. Predvsem v času, ko je imajo mnoge ženske težave z zanositvijo,« je razkrila, zakaj je eno leto počivala in zakaj nato tudi ni več nadaljevala kariere.

Zgodbe ni želela obešati na veliki zvon

Kot poudarja, takrat zgodbe ni želela obešati na veliki zvon. »Morda je bila to moja napaka in bi morala javno govoriti o tem. Toda na tisti Zlati lisici nisem želela trenutka dokončno pokvariti z negativizmom. Če torej odgovorim na vaše predhodno vprašanje, bi dejala, da sem bila odprta za vse možnosti. Ne, odločitev ni padla v Meribelu. Jasno je sicer, da bi se težko še kdaj vrnila v boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Toda dve leti bi zlahka tekmovala. Če bi gojila le hitri disciplini, bi se brez večjih težav vrnila,« je povedala naša nekdanja smučarka in dodala, da je svoje v športu naredila, materinstvo pa je za žensko najlepše.

N. D.; Foto: youtube

e-bike
oglaševanje