• 17.18C Novo mesto
  • 20:38
  • Ned, 26.05.2019
  • Prijava

Planiški praznik v znamenju 50. obletnice, pričakujejo 60 tisoč ljudi! A pozor, to bo treba upoštevati

PLANICA – V četrtek, 21. marca, bo minilo točno 50 let od uradnega odprtja velikanke v Planici oziroma letalnice, ki sta jo skonstruirala brata Vlado in Janez Gorišek. Prav na ta dan se bo letos Pod Poncami začel štiridnevni največji vsakoletni športni praznik v Sloveniji. Četrtek bo tako kot je zdaj že tradicija v znamenju otrok. Različni pokrovitelji bodo v Planico pripeljali približno 5000 otrok iz vse Slovenije, ki si bodo ob 9. uri zjutraj ogledali trening, nato pa ob 11. uri še kvalifikacije. V petek je ob 14.30 na sporedu prva serija posamične tekme, v soboto se bo ekipna preizkušnja začela ob 10.00, v nedeljo dopoldan pa je na vrsti še zadnja posamična tekma svetovnega pokala sezone 2018/19.

Vstopnice iz 23 na 29 evrov

»Čeprav je Pod Poncami še zima, pa vendarle nimamo toliko snega kot v preteklih letih. Največji izziv trenutno predstavlja vožnja tovornjakov s snegom do hrbtišča, kjer ga nato delavci z lopatami razporejajo po puklu in tam do nekje 140 metrov. Teren je bil namreč premehak, da bi to delo opravili s teptalniki snega,« pove Jelko Gros, vodja tekmovanja. Po besedah generalnega sekretarja organizacijskega odbora, Primoža Finžgarja, so izračunali, da bo letos v štirih dneh Planico obiskalo približno 60.000 ljudi. V zadnjem tednu cena za odraslo osebo zraste iz 23 na 29 evrov, pričakujejo pa, da bomo prodali še okoli 6000 vstopnic

https://www.facebook.com/NordijskiCenterPlanica/videos/622479774846827/?t=6

Na Gorenjsko z vlakom, avtobusom ali pa si delite prevoz

Dodajmo, da je Planica vključena v program trajnostnega razvoja, zato organizacijski odbor poziva obiskovalce, naj se na Gorenjsko odpravijo z vlakom, avtobusom ali pa si delijo prevoz. V ta namen bodo Slovenske železnice organizirane po posebnem programu. Poleg rednih vlakov bodo zagotovile še tri posebne vlake, hkrati pa vsem potnikov zagotavljajo najmanj 50 odstotkov popusta ob predložitvi vstopnice za Planico. Kar se tiče obiskovalcev, ki bodo v Planico prišli z lastnimi prevoznimi sredstvi, veljajo ista pravila kot v preteklih letih. Organizatorji pa obiskovalce pozivajo na zgodnji prihod na tekmovališče, saj morajo varnostniki opraviti pregled vstopnic oziroma akreditacij ter osebne prtljage. Vnos večjih količin alkoholnih pijač na prizorišče ni dovoljen, četrtek, ko je dan otrok, pa uživanje alkohola ni zaželeno.

Pozor!

Komisija za varnost hkrati opozarja, da so v Planici še zimske razmere, zato se je treba za obisk primerno obuti in obleči, ob tem pa paziti na lastnino, saj nepridipravi ne počivajo niti za največjih športnih praznikih.

NaDlani.si; Foto: arhiv