• C Novo mesto
  • 15:33
  • Sre, 22.09.2021

Prepeliču blokirali met za zmago, Slovenija v boj za bronasto medaljo

Košarkarji Slovenije so v polfinalu OI izgubili proti Franciji z 89:90. V soboto ob 13. uri jih čaka tekma za bronasto odličje proti Avstraliji.

Slovenijo je zgolj delček sekunde oziroma posredovanje francoskega centra Nicolasa Batuma ločil od uvrstitve v finale. Klemen Prepelič je v zadnjem napadu, par sekund pred koncem prodrl pod koš, žogo vrgel proti obroču, a jo je Batum, član LA Clippers, na poti do mrežice ustavil z blokado in Francijo popeljal v finale.  S porazom se je končal niz osmih zmag Slovenije; štiri na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu (Poljska, Južna Koreja, Venezuela, Litva) konec junija in štiri v Tokiu (Argentina, Japonska, Španija, Nemčija). To je hkrati tudi prvi poraz Luke Dončića v dresu z državnim grbom.

Prav v zadnji minuti tekme je z desetim skokom je Dončić postal šele tretji košarkar v zgodovini s trojnim dvojčkom na OI (16 točk + 10 skokov + 18 podaj). Prepelič je tekmo končal pri 17 točkah (trojke 2:6). Mike Tobey jih je zbral 23 (met iz igre 10:14) in ujel osem odbitih žog, Jaka Blažič je imel 14 točk (trojke 2:6), Vlatko Čančar pa 11 točk in devet podaj. V finalu, ki je na sporedu že ob 4.30, bosta igrali Francija in ZDA. Američani so v polfinalu premagali Avstralijo s 97:78.

NaDlani.si; Foto: facebook/SloveniaOlympicTeam