• C Novo mesto
  • 11:44
  • Sob, 23.09.2023

Rafael Nadal odpovedal Roland Garros in napovedal konec kariere

Nekdaj številka ena svetovnega tenisa, danes pa s solzami v očeh pričakuje skorajšnji konec svoje bogate in uspešne kariere. Rafael Nadal, priljubljeni španski teniški igralec trenutno zaseda 14. mesto na ATP lestvici, medtem ko že več kot 120 dni počiva in ne trenira zaradi poškodbe leve noge.

Španec, ki ga mnogi označujejo za najboljšega teniškega igralca vseh časov, prijel pa se ga je tudi vzdevek kralja peščene podlage, si je v svoji uspešni karieri priigral kar 14 naslovov turnirja v Franciji Roland Garros, skupno pa kar 22 naslovov na največjih svetovnih turnirjih Grand Slam. Zdaj je vsem postalo jasno, da je to najverjetneje tudi uradno vse, kar je Nadal osvojil, saj se z naslednjim letom poslavlja od profesionalnega tenisa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Telo ni več sposobno prenašati naporov

Tako je vsaj mogoče sklepati po zadnjih izjavah 36-letnega Rafe, preko katerih sporoča, da njegovo telo ni več sposobno prenašati tako velikih naporov. Tako bo leto 2024 še zadnje leto njegove profesionalna teniške kariere. Z osvojenimi 22  naslovi za Grand Slam je trenutno izenačen z enim od svojih največjih rivalov, Srbom Novakom Djokovićem, ki pa bo tako imel prosto pot, da Španca v prihodnosti še preseže. ”V tem trenutku in po vseh teh mnogih letih se zdi nemogoče, da bi zamudil ta turnir, ampak taka je žal trenutna situacija, ker se je tako odločilo moje telo. Naslednjih nekaj mesecev nimam namena igrati,” je žalostno dejal Nadal na tiskovni konferenci, ki jo je organiziral v teniški akademiji v Palmi de Mallorca, ki jo ima v lasti.

”Za mano so težka leta, čeprav zmage to prikrivajo. Moje vsakdanje življenje je bilo na zelo nizki ravni. Moj namen je, da lahko naslednje leto še zadnjič tekmujem, in da bom kljub slabim napovedim vseeno lahko igral turnirje, od katerih se želim posloviti, prav tako od njihovih zvestih navijačev,” je dodal Rafa.

Poškodba, ki so jo zdravniki opredelili kot raztrganina 2. stopnje v iliopsoasu na levi nogi, ga je mučila štiri mesece. Kljub temu, da je za izboljšanje stanja poskušal praktično vse, vključno z dvojnim zdravljenjem na poškodovanem kolku, je izgubljal turnir za turnirjem. Ravno to je marsikateremu oboževalcu tudi dalo misliti, da v Parizu skoraj zagotovo njihov ljubljenec še ne bo pripravljen za borbo.

”Žalosten sem, a trenutno nimam druge izbire, kot da to sprejmem. Lahko si jezen sam nase in na ves svet, kar sem seveda tudi jaz, a od tu naprej moraš gledati samo na svojo prihodnost. Žal je realnost drugačna od mojih želja,” je priznal Nadal, ki bo tako prvič v zadnjih 18. letih izpustil pariški Grand Slam.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram