• C Novo mesto
  • 06:42
  • Sob, 23.09.2023

Roglič po špansko odpiral šampanjec, o dvoboju s “Slovencem” Kussom tole: “Govorila sva, seveda je čuden občutek”

Za Rogliča, ki je napadel tri kilometre pred koncem, je to 79. zmaga v karieri in 14. to sezono. Na letošnji dirki po Španiji je slavil že v osmi etapi, skupno pa je obdržal tretje mesto.

ANGLIRU – Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zmagovalec 17. etape kolesarske dirke po Španiji. Na 120,1 km dolgi trasi od Ribadeselle do vrha na slovitem Angliruju je drugo mesto zasedel njegov moštveni kolega, Danec Jonas Vingegaard, tretje pa še en član Jumbo-Visme, Američan Sepp Kuss, ki je obdržal rdečo majico vodilnega.

Slovenski Američan ostal v rdečem

Za Rogliča, ki je napadel tri kilometre pred koncem, je to 79. zmaga v karieri in 14. to sezono. Na letošnji dirki po Španiji je slavil že v osmi etapi, skupno pa je obdržal tretje mesto.

Rdečo majico vodilnega je s tretjim mestom v etapi obdržal Kuss (po babici ima slovenske korenine), ki danes praznuje 29. rojstni dan. Za dvojcem Roglič-Vingegaard je zaostal 19 sekund.

Po 17 etapah ima tako osem sekund naskoka pred Vingegaardom ter 1:08 minute pred Rogličem. Nizozemska ekipa je tako rekoč razblinila vse upe ostalim kolesarjem na dirki, saj četrtouvrščeni Juan Ayuso (UAE Team Emirates) zaostaja natanko štiri minute. Danes je Španec zasedel deveto mesto.

“Starejši, kot si, boljši si, zato se je bilo precej bolje vzpenjati na ta klanec kot zadnjič,” se je Roglič spomnil petega mesta iz leta 2020, ko je na Angliruju izgubil rdečo majico. Kasneje je sicer dobil Vuelto, drugo od skupno treh.

Govorila sta

“Ni bilo taktike, na zadnjem vzponu je bilo zelo težko in strmo. Ko sem napadel, sem šel v svojem ritmu, potem pa bo vzpon povedal, kdo je prvi, drugi in tako naprej,” je diplomatsko dejal 33-letni Kisovčan, ki je skupaj z Vingegaardom za sabo pustil moštvenega kolega Kussa.

“Videl sem, da je nekoliko zaostal, ampak šel sem v svojem ritmu. Govorila sva, seveda je čuden občutek, ampak na tako strmem vzponu gremo vsi v svojem ritmu. Še vedno je v vodstvu, rekel sem mu, naj se bori, verjame in uspelo mu bo,” je še o današnjem slavljencu dejal Roglič.

V etapi s zloglasnim vzponom na Angliru (12,4 km/9,8 %) so se napadi ubežnikov vrstili od samega starta. Poskusil je tudi Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki je pobral točke na dveh preostalih kategoriziranih napadih, na Angliruju pa proti najboljšim ni imel možnosti.

Večino časa je ritem narekovalo moštvo Jumbo-Visme, na predzadnjem vzponu pa je v ospredje prišla ekipa Bahraina Victoriousa. Nizozemec Wout Poels je strl večino skupine na najbolj strmem delu klanca, hitro pa sta odpadla Španca Enric Mas (Movistar) in Ayuso.

Slabe tri kilometre pred ciljem pa je nekoliko pospešil Roglič in se počasi oddaljeval tekmecem. Kasneje sta se mu priključila le Vingegaard in Kuss, a je Američan nato popustil in skupaj s Špancem Mikelom Lando (Bahrain Victorious) prečkal ciljno črto nekoliko za vodilnima. Med njima napadov ni bilo, Roglič, ki je vlekel v klanec zadnje tri kilometre, pa je slavil zmago.

“Pustil sem jih, da narekujejo ritem, dokler se mi je zdelo, da gredo dovolj hitro. Ko pa je hitrost padla, sem si rekel, da bom poskusil v svojem ritmu,” je še o potrpežljivem čakanju na pravi trenutek dejal slovenski šampion.

Ostali Slovenci so danes precej zaostali. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) je bil 29. (+9:29), Matevž Govekar (Bahrain Victorious) in Domen Novak (UAE Team Emirates) pa sta ciljno črto prečkala na 143. oz. 145. mestu z zaostankom 26:06 minute. Skupno je Tratnik 37., Novak 130., Govekar pa 132.

V četrtek bo na sporedu zahtevna 18. etapa od Pola de Allanda do La Cruz de Linaresa (178,9 km). Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, med drugimi tudi 8,3 km dolg zaključni vzpon na Puerto de la Cruz de Linares s povprečnim naklonom 8,6 %.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona TW