• C Novo mesto
  • 20:56
  • Sob, 13.08.2022

Slovenci Hrvatom pokazali šolo košarke, stoječe ovacije za kapetana Gorana Dragića

Košarkarji Slovenije so v 5. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 (skupina C) premagali Hrvaško s 97:69 (33:8, 54:35, 76:51).  Za Slovenija je bila to predzadnja tekma v prvem delu kvalifikacij. V nedeljo jo čaka še gostovanje v Stockholmu, v drugem delu pa novih šest tekem z nasprotniki iz skupine D (Nemčija, Izrael, Poljska, Estonija). Na SP, ki bo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz vsake skupine drugega dela.

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so v petih nastopih dvakrat premagali Hrvaško, enkrat Švedsko in dvakrat izgubili s Finsko. V skupini C zasedajo drugo mesto za Finsko, ki ima štiri zmage, glede na to, da se v drugi del prenašajo vsi izidi iz prvega dela, pa bo pomembna tudi nedeljska tekma ob 17. uri proti Švedski. Za Gorana Dragića je bil to zadnji nastop v državnem dresu pred domačo publiko. Kapetan zlate reprezentance iz Istanbula 2017 je v slabih 22 minutah na parketu dosegel 19 točk (met 8:16), ob predstavitvi pred tekmo pa je bil s strani gledalcev nagrajen s stoječimi ovacijami.

Luka Dončić je za las zgrešil trojnega dvojčka – 21 točk (met 6:14), 10 podaj, 8 skokov, Mike Tobey se je izkazal s 16 točkami (met 7:10) in 13 skoki, med strelce pa se je vpisalo še osem drugih slovenskih košarkarjev.

Kaj pa prenos?

Fibine kvalifikacije za SP 2023 so ekskluzivno na programih Sportkluba in z njimi tudi tekme slovenske izbrane vrste. Tekmo 5. kroga prvega dela kvalifikacij med Slovenijo in Hrvaško si boste lahko v četrtek v živo pogledali na programu Sportklub 1. Studio se začne že ob 19.30, tekma ob 20.15. To pa pomeni, da morate biti naročnik Telemachovih storitev. Niti RTV Slovenija niti Pro Plus (slednji oddaja kanala POP TV in Kanal A) nimata pravic za prenos tekme. Telemach je sicer že več kot 17 let tudi pokrovitelj Košarkarske zveze Slovenije, toda to z odkupom televizijskih pravic nima povezave, nakup medijskih pravic za športne prenose ni v njihovi domeni, »prav tako ne, kateri operaterji imajo v svoji televizijski shemi Sportklub in kateri ne. Mi ocenjujemo, da ti programi Telemachovim naročnikom zagotavljajo dodano vrednost, skupaj s številnimi drugimi ugodnostmi, ki jim jih nudimo,« so sporočili s Telemacha.

Gledalci razočarani

Pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) se zavedajo, da je marsikateri gledalec morda presenečen in razočaran, toda na odkup televizijskih pravic nimajo prav nobenega vpliva, prav tako od prenosov ne dobijo niti centa.

N. D.; Foto: FIBA