• C Novo mesto
  • 15:04
  • Sre, 22.09.2021

Slovenija med 8 v Evropi, “padli” še Hrvati!

Slovenski odbojkarji so se tako še na četrtem zaporednem evropskem prvenstvu uvrstili med osem najboljših reprezentanc stare celine.

OSTRAVA – Tekmo osmine finala evropskega prvenstva proti Hrvaški je slovenski strateg Alberto Giuliani začel s svojo udarno postavo, s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Srečanje so z vodstvom s 4:0 odprli hrvaški odbojkarji, slovenska klop je takoj reagirala s prekinitvijo, prvo točko za naše je prispeval Štern, Pajenk z dvema blokoma in Čebulj z napadom sta poravnala na 6:6. Slovenci so prek Čebulja prešli v ospredje, vodili z minimalno prednostjo in dobro igrali v igri za menjavo, zatem pa je sledil nov preobrat, prek Lea Andrića je Hrvaška prišla do vodstva z 12:11, a sta Čebulj z napadom in Kozamernik z blokom spet poskrbela za razliko v korist naše vrste. Po napaki Sedlačka so Giulianijevi varovanci pri 15:12 prvič vodili za tri. Urnaut je Slovenijo z varanjem popeljal v končnico, zaključno žogo pri 24:20 je prispeval Kozamernik, izkoristil jo je Urnaut.

Hrvaški strateg Emanuele Zanini je v drugem nizu spet lahko računal na podajalca Žukovskega, ki je sredi prvega niza dobil udarec v glavo. Boljši uvod je uspel našim, ki so po asu Šterna povedli s 4:2, po bloku Urnauta Andriću pa s 6:3. Kozamernik z blokom in Čebulj z napadom sta bila zaslužna, da je prednost narasla na 10:6, Urnaut je dodal še as. Z blokom Pajenka so naši pobegnili že na 14:7, hrvaška klop je posegla po odmoru. Giuliani je poizkusil z dvojno menjavo, Šterna je zamenjal Gregor Ropret, Vinčića pa Alen Šket, ki je tudi dosegel točko za 16:8, Čebulj pa je z asom zagotovil mirno nadaljevanje. Kozamernik je z bokom za 20:11 naše popeljal v končnico, a je nasprotnikom uspel niz točk za 21:15, sledil je polminutni odmor.  Po njem so se Slovenci zbrali, Ropret je dobro serviral, Šket je z novim napadom prinesel točko za 23:17. Čebulj je blokiral za 24. točko, Pajenk je bil z napadom uspešen za zmago s 25:18.

V tretjem nizu sta reprezentanci izmenično dosegali točke, rezultat je bil do 5:5 poravnan, Hrvati so tudi v nadaljevanju zdržali pritisk Slovencev in jim sledili, po neubranljivem protinapadu Šterna in asu Urnauta za 10:7 pa je moral Zanini reagirati s prekinitvijo. Za enako potezo se je po dveh asih Andrića in napaki naših za hrvaških 11:10 odločil Giuliani. Čebulj in Štern z napadi ter Pajenk z napadom in asom so bili zaslužni za hiter preobrat ter vodstvo s 16:14. Šestan je dosegel as za 16:16, po bloku Kozamernika je Slovenija spet pobegnila na 19:17. Hrvati so z dvema asoma Andrića povedli z 20:19, Giuliani je zahteval odmor. Hrvaški korektor je po njem nanizal še štiri zaporedne ase za 24:19, tekmeci so slavili s 25:19.

Začetek četrtega niza je z vodstvom s 3:0 pripadel naši vrsti, ki je z asom Pajenka prišla do vodstva s 7:3, z napadom in asom Ropreta pa do 9:4. Zanini je nalet Slovenije skušal prekiniti z odmorom, protinapad za 10:4 je zatem uspel Šternu. Svoje je z začetnimi udarci dodal še Urnaut, po varanju Kozamernika so Slovenci ušli na 13:6. Po novem napadu Urnauta in bloku Pajenka se je razlika povečala na devet točk, na 15:6. Tokrat so naši odbojkarji ostali zbrani, dobro so izvajali začetne udarce in zaključevali svoje napade. Pri 17:8 je Urnauta zamenjal Rok Možič. Štern je z dvema napadoma svoje soigralce popeljal v zaključek obračuna (19:10). Ropret je prispeval as za 22:12, Možič napad za 23:12. Za zmago s 25:12 pa je s še enim asom poskrbel Ropret.

Slovenski odbojkarji so se tako še na četrtem zaporednem evropskem prvenstvu uvrstili med osem najboljših reprezentanc stare celine. Kdo bodo njihovi tekmeci v boju za polfinale, bo znano zvečer, ko se bosta pomerili Češka in Francija. Prvi četrtfinalni tekmi bo sicer že jutri gostil Gdansk, v boju za uvrstitev v polfinale bomo spremljali obračuna med Poljsko in Rusijo ter Nizozemsko in Srbijo. Tekmeci Italijanov v boju za polfinale pa bodo Nemci.

Jani Kovačič, reprezentant Slovenije: »Mislim, da smo danes zelo nihali v igri – od zelo dobre igre do precej slabih trenutkov. To se nam ponavlja že skozi celo prvenstvo. Ko pademo v neke vrste luknjo, se težko spravimo iz nje. A važen je rezultat, važno je to, da smo zmagali s 3:1, čeprav je bilo težko. Sedaj smo že z mislimi pri naslednji tekmi in čakamo nasprotnika v četrtfinalu.«

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: »Danes smo odigrali že kar solidno tekmo. Vedeli smo, da bo težko, že zaradi tega, ker gre za nacionalni derbi in sta bili obe ekipi zelo motivirani. Pokazali smo, da smo kakovostno boljši. V tretjem setu smo na žalost nekoliko padli, ampak moramo tudi pohvaliti njihovega korektorja Andrića, ki je začetne udarce izvajal res vrhunsko. Četrtfinalna tekma bo zagotovo še veliko težja, zato bomo morali še dvigniti raven naše igre in pokazati, da si zaslužimo uvrstitev v polfinale.«

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: »Kot je nakazal že začetek, smo tudi v nadaljevanju pričakovali težko tekmo. Hrvati so sicer povedli s 6:2, ampak na srečo smo se hitro pobrali, ujeli smo priključek in stopnjevali našo igro ter pripeljali dva niza do konca. Sledil je padec zbranosti in mogoče tudi malo sreče za Hrvate v zaključku tretjega niza, ko so res pritiskali s servisi in ga tudi osvojili. V četrtem nizu smo zopet prikazali tisto našo igro, s katero smo dominirali do konca tekme.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Seveda sem zelo vesel, da smo osvojili to zmago, saj je bila tekma težka. Nadzorovali smo potek srečanja, v tretjem nizu pa smo bili vsi presenečeni nad izjemno serijo začetnih udarcev Lea Andrića. Zelo dobro smo se odzvali v zadnjem nizu. Mogoče je bolje, da tekma ni bila povsem enostavna, saj smo tako bolje pripravljeni na naslednji še pomembnejši dvoboj. Sedaj si bomo ogledali zadnjo tekmo osmine finala in videli, kdo bo naš nasprotnik. Favorit večerne tekme je seveda Francija.«

Pripravil: Odbojka.si, Nadlani.si
Foto: CEV