• C Novo mesto
  • 12:37
  • Ned, 14.04.2024

Slovenija ubranila naslov svetovnih prvakov!

Slovenski smučarski skakalci Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu ubranili ekipni naslov iz Vikersunda 2022. Za Slovenijo so osvojili še 11. kolajno na SP letalcev, od tega četrto zlato. Poleg ekipnega zlata izpred dveh let sta bila prvaka še Peter Prevc (2016) in Robert Kranjec (2012). Gre za drugo kolajno za Slovenijo na tem prvenstvu, saj je Zajc na posamični tekmi osvojil bron. Kljub kolajni je bil 23-letnik v soboto razočaran, saj je po dveh petkovih serijah vodil z veliko prednostjo, v tretji, ko je nastopil v zelo zahtevnih razmerah, pa je izgubil boj z Avstrijcem Stefanom Kraftom in z Nemcem Andreasom Wellingerjem.

»Ko je Domen odrinil, smo se vsi ustrašili, a je prav on naredil največjo razliko«

Breme odločitve je bila tako na hrbtu Zajca, ki pa so mu reprezentančni kolegi priskakali udobno blazino prednosti. Zajc tako v zadnji skupini ni imel pretežkega dela, preletel je 200 metrov in s tem le še potrdil zmago.

»Zelo sem vesel, odleglo mi je, naredili smo največ, kar smo lahko. Ko je Domen odrinil, smo se vsi ustrašili, a je prav on naredil največjo razliko. Ko sem jaz pri svojem poletu videl zeleno črto, sem si rekel, dovolj je,« je o razpletu tekme za nacionalno televizijo povedal Zajc.

»Zelo smo veseli. Mislim, da je največje delo danes opravil Domen, ki je nastopil v tretji skupini, ko nihče ni mogel čez 200 metrov. V poletih smo Slovenci očitno res dobri,« je v smehu takoj po nastopu za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) dejal Peter Prevc, ki je osvojil svojo še tretjo zlato, skupaj pa že peto kolajno na SP letalcev.

»Vse se je izšlo, tako da smo res veseli. Dokler Domen ni pristal, sva bila s Petrom precej na trnih. Bilo je precej živčno. Za Timija smo pa vsi trije vedeli, da je sposoben tekmo varno pripeljati domov, tako da ni bilo takšne treme,« pa je po nastopu dejal Kos.

Zajc bronast posamično

To je še druga kolajna za Slovenijo na tem prvenstvu, saj je Zajc na posamični tekmi osvojil bron. Kljub kolajni je bil 23-letnik v soboto razočaran, saj je po dveh petkovih serijah vodil z veliko prednostjo, v tretji, ko je nastopil v zelo zahtevnih razmerah, pa je izgubil boj s tekmeci. Skakalci bodo sezono nadaljevali že prihodnji konec tedna, ko bodo na sporedu skoki v Willingenu.

STA, N. D.; Foto: Twitter