• C Novo mesto
  • 13:35
  • Pon, 08.08.2022

Slovenija v Ljubljani vstala od mrtvih

Z desetimi točkami vodilna v skupini B4 Norveška je z dvema goloma Erlinga Haalanda pred tem doma premagala Švedsko s 3:2. Slovenija je tako junijski del končala s po dvema porazoma in remijema in je še vedno zadnja v skupini B4.

LJUBLJANA – Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji zadnji junijski tekmi lige B lige narodov v Stožicah igrala neodločeno 2:2 (0:2) proti Srbiji. Slovence septembra čakata še domači obračun z Norveško in gostovanje na Švedskem.

Slovenija, ki jo je spet vodil Boštjan Cesar zaradi odsotnosti z novim koronavirusom okuženega selektorja Matjaža Keka (vse glasnejše so govorice, da je Mariborčan že končal svoj drugi mandat na slovenski klopi), je v goste sprejela Srbijo, ki je na prvi medsebojni tekmi v tej ligi narodov povsem prevladovala in gladko zmagala s 4:1.

Tudi tokrat je ob bučni podpori svojih navijačev hitro stvari postavila na zanjo pravo mesto, v prvem polčasu je povsem prevladovala in neprenehoma povzročala težave slovenski obrambi ter prišla do vodstva z 2:0. Slovenci pa so se na začetku drugega dela vrnili in izid izenačili ter nato z borbeno predstavo prišli do drugega zaporednega remija po 0:0 na Norveškem.

Z desetimi točkami vodilna v skupini B4 Norveška je z dvema goloma Erlinga Haalanda pred tem doma premagala Švedsko s 3:2. Slovenija je tako junijski del končala s po dvema porazoma in remijema in je še vedno zadnja v skupini B4.

V prvi postavi je namesto kaznovanega Mihe Blažiča v osrčju obrambe začel Jaka Bijol, namesto prav tako kaznovanega Petra Stojanovića pa je priložnost od začetka dobil Žan Karničnik. V ekipo se je vrnil Miha Zajc, ki je deloval za napadalcema Žanom Celarjem in Benjaminom Šeškom.

Srbi pa so začeli odločneje, po nekaj minutah je Jan Oblak prvič posredoval po strelu z glavo Aleksandra Mitrovića. V osmi minuti pa so tudi povedli, ko je po podaji Filipa Mladenovića z leve strani ob Gregorju Sikošku z glavo zadel Andrija Živković.

Gostje so še naprej Slovenci držali na njihovi polovici, Dušan Tadić je v 12. minuti za malo zgrešil cilj s strelom malce zunaj kazenskega prostora. V 19. minuti so dotlej povsem podrejeni domačini izpeljali prvo obetavno akcijo, a je koncu Šeško slabo sprejel žogo, tako da so Srbi razčistili na vrhu kazenskega prostora.

V 30. minuti je Šeško po lepi akciji poskusil s približno 20 metrov, Vanja Milinković-Savić pa je žogo odbil v kot. Le malce pozneje pa je pred vrati žogo zgrešil Celar. V 35. minuti pa so izbranci Dragana Stojkovića podvojili prednost, po podaji razigranega Dušana Tadića z leve strani je z glavo zadel Aleksandar Mitrović.

So pa Slovenci obetavno začeli drugi polčas, ko je v 48. minuti po podaji Andraža Šporarja z leve strani zaostanek znižal Adam Gnezda Čerin z nizkim strelom s približno desetih metrov. Le pet minut pozneje pa so Slovenci prišli celo do izenačenja, saj je po podaji Jasmina Kurtića v kazenski prostor tam žogo sprejel Šeško in z nizkim strelom matiral srbskega čuvaja mreže.

V 61. minuti so imeli Slovenci protinapad tri na dva, na koncu pa je Šeško žogo poslal v vratarjevo naročje. Pozneje so Srbi spet prevzeli nadzor nad igro, nekajkrat poskrbeli za malce bolj vroče dogajanje v in okoli kazenskega prostora gostiteljev, prišli do nekaj strelov, a brez uspeha. Tudi v 83. minuti je ostalo pri 2:2 po novem zgrešenem poskusu gostov, streljal je Luka Jović.

Slovenci pa so ob koncu tudi še nekajkrat poskusili z napadi, toda niso prišli do zaključnih strelov.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www