• C Novo mesto
  • 01:15
  • Pon, 23.05.2022

Sodišče zavrnilo Đokovića, tenisač mora zapustiti Avstralijo

“Novaku Đokoviću grozi deportacija, potem ko so trije sodniki zveznega sodišča razsodili v prid odločitvi vlade o preklicu njegovega vizuma,” je zapisal avstralski dnevni The Age.

MELBOURNE – Avstralsko zvezno sodišče je danes zavrnilo predlog Novaka Đokovića za ponovno priznanje njegove vize za vstop v državo. Prvi teniški igralec sveta bo po večdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede pravice, da vstopi v državo pred prvim turnirjem za veliki slam sezone, odprtim prvenstvom Avstralije, moral zapustiti državo.

Tričlanski senat sodišča je sprejel soglasno odločitev, da se Đokovićev zahtevek zavrne. Tenisač je namreč zahteval ponovno priznanje njegove vize, ki jo je v petek z izvršnim sklepom na podlagi javnega interesa preklical avstralski minister za priseljence Alex Hawke. Đokovićeva pravna ekipa je pri tem trdila, da je sklep neracionalen, poroča avstralski časnik The Age.

Sodišče je to zavrnilo. V postopku to sicer ni tehtalo ministrove utemeljitve, temveč zgolj zakonitost sprejetega sklepa. Z odločitvijo je Đoković izčrpal pravna sredstva in bo moral zapustiti državo.

Z današnjo odločitvijo sodišča je Đoković ostal brez nastopa na turnirju, ki ga je osvojil devetkrat. Ostal bo brez možnosti, da bi osvojil 21. Grand Slam v karieri in tako pobegnil Rogerju Federerju in Rafaelu Nadalu, ki imata tudi po 20 naslovov.  Zdaj je tudi jasno: Đokovićevo mesto na žrebu bo zasedel peti teniški igralec sveta Andrej Rubljev, v prvem krogu pa se bo pomeril z Đokovićevim rojakom Miomirjem Kecmanovićem.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona The Age