• C Novo mesto
  • 09:22
  • Čet, 19.05.2022

Šok, poslovil se je velikan slovenskega nogometa

Slovenski nogomet je izgubil legendo. Umrl je nekdanji jugoslovanski reprezentant Danilo Popivoda, sicer legenda ljubljanske Olimpije. Novico o smrti so potrdili v skupnosti Enotnost, ki podpira Olimpijo. Popivoda je bil dolgoletni nogometaš Olimpije, za katero je odigral 227 prvenstvenih tekem in dosegel 58 golov, igral je tudi za nemški Eintracht Braunschweig. Leta 1974 je bil kot edini slovenski nogometaš najboljši strelec prve jugoslovanske lige. Skupaj z Branetom Oblakom sta leta 1974 postala prva slovenska nogometaša, ki sta v dresu jugoslovanske reprezentance igrala na svetovnem prvenstvu. Skupno je za reprezentanco med letoma 1972 in 1977 odigral 20 tekem in dosegel pet golov, nastopil je tudi na Evropskem prvenstvu 1976, navaja wikipedia.

S Slovenijo na EP 2000 in SP 2002

Kasneje je deloval tudi pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Med letoma 1998 in 2002 je bil pomočnik selektorja Srečka Katanca. Slovenija je takrat leta 2000 nastopila na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem, dve leti kasneje pa še na svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji.

Umrl na svojem domu

Po poročanju slovenskega časnika Delo je umrl na svojem domovanju v Črni gori.

Poslavlja se Oblak, Green Dragonsi, Olimpija …

»Preminil je Danilo Popivoda, legenda Olimpije in eden izmed najboljših nogometašev v zgodovini slovenskega nogometa. Počivaj v miru,« so v slovo zapisali pri ljubljanski Olimpiji. Od preminulega nogometaša so se poslovili tudi njihovi navijači Green Dragonsi: »Zapustil nas je Danilo Popivoda, ena največjih legend ljubljanskega, slovenskega in jugoslovanskega nogometa. Naj mu bo lahka slovenska zemlja.« »Pretresen sem. Na Danila me vežejo zelo lepi spomini. Skoraj dve leti sva bila sostanovalca na reprezentančnih pripravah, veliko časa sva skupaj preživela predvsem na ameriški turneji. Bil je malce bojazljive narave in preveč previden, to je morda edina stvar, ki me je pri njem malce motila. V zadnjih letih se nisva veliko videla, nazadnje sva se srečala na enem nogometnem dogodku lani v Radomljah,« je o Popivodi za STA dejal legendarni Brane Oblak.

N. D, Foto: Shutterstock

cvetličarna