• C Novo mesto
  • 14:45
  • Sob, 28.01.2023

Super štart sezone za Ilko Štuhec

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja iz Slovenije se je v novo sezono podala na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu.

LAKE LOUIS – Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je sezono ženskih tekmovanj v hitrih disciplinah odprla s petim mestom na nocojšnjem smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi. Zmagala je Italijanka Sofia Goggia. Najboljša slovenska smukačica, ki je obetavne čase kazala že na treningih, je za zmagovalko zaostala 42 stotink sekunde.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja iz Slovenije se je v novo sezono podala na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu. Letos bo iskala pot do desete zmage na tekmah svetovnega pokala. Slovenska smukaška šampionka je v Lake Louisu v preteklosti na začetku sezone 2015/16 kot prva Slovenka na tem prizorišču zmagala na dveh smukih, peta pa je bila v superveleslalomu.

Tokrat je bila zelo blizu svojemu cilju. Od stopničk jo je ločilo 36 stotink sekunde. Slovenska predstavnica je nastopila s startno številko 28.

Ilka Štuhec je znova dokazala, da sodi v sam smukaški vrh. Dvaintridesetletna Štajerka se je z novimi smučmi, edina od tekmovalk na startnem seznamu nosi smuči znamke Kästle, prvič po 18. decembru 2021, po lanskem smuku v Val d’Iseru, v svetovnem pokalu znova prebila na peto mesto.

V zgornjem delu je Mariborčanka izgubila nekaj časa in si je nabrala večino svojega zaostanka. V tehnično zahtevnem delu pa je bila celo hitrejša od zmagovalke. V spodnji ravninski del je nesla največ hitrosti med vsemi, a je nato naredila manjšo napako. Tekmovanje je potekalo v hudem mrazu, s temperaturami, ki so se spustile tudi 20 stopinj pod ničlo.

“Danes sem delno prenesla dobro vožnjo s treningov na tekmo. Ne vem točno, kaj sem zgoraj ‘zašuštrala’, bila sem dokaj izven linije, ki sem si jo zadala. Z rezultatom sem zadovoljna, vem pa, da bomo na video analizi našli kakšno stvar, ki se jo da narediti bolje. Proga je res v odličnem stanju, sicer je ledena in nemirna, a se resnično da napadati in verjamem, da bo jutri še bolje,” je dejala petouvrščena Slovenka.

Razlike na vrhu so bile zelo majhne. Letošnja olimpijska prvakinja iz Pekinga, Švicarka Corinne Suter, je za branilko smukaškega malega globusa v minulih dveh sezonah zaostala zgolj štiri stotinke sekunde. Goggia je olimpijski naslov osvojila v Pyeongchangu 2018. Zaostanek Avstrijke na tretjem mestu Cornelie Hütter je znašal šest stotink sekunde. Pred Mariborčanko se je uvrstila še ena Avstrijka Mirjam Puchner, ki je bila od Slovenke hitrejša sedem stotink sekunde.

V Kanadi bosta na sporedu še dve tekmi, v soboto še en smuk in nato v nedeljo superveleslalom.

Lani je na vseh treh preizkušnjah v Lake Louisu slavila Italijanka Sofia Goggia, ki je bila tudi tokrat izjemno hitra. Goggia, tekmo je začela kot deveta, je vpisala svojo 18. zmago v svetovnem pokalu, 13. smukaško, s čimer je prehitela Isolde Kostner in postala najuspešnejša italijanska smukačica. Pred njo je med azzurri le še Dominik Paris s 17 smukaškimi zmagami. To je njena četrta zmaga v Lake Louisu.

Največ, kar 18 zmag, je v Lake Louisu v času svoje kariere osvojila Američanka Lindsey Vonn. Štuhec je s petimi smukaškimi zmagami najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih smukih, leta 2014 tudi v Lake Louisu, je zmagala Tina Maze, ki je sicer zbrala skupaj 26 zmag.

Moška karavana je v Beaver Creeku, kjer so danes zaradi slabega vremena odpovedali prvega od načrtovanih dveh smukov. V ZDA so tudi trije Slovenci Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www