• C Novo mesto
  • 02:50
  • Ned, 13.06.2021

To je zadnja fotografija Maradone: preživel je operacijo glave, na koncu ga je izdalo srce

 V 61. letu starosti je na svojem domu v Tigreju v Buenos Airesu po srčnem napadu umrl nekdanji sloviti argentinski nogometaš Diego Armando Maradona. 

Argentinska nogometna legenda Diego Maradona bi moral biti odpuščen iz bolnišnice in odpeljan v rehabilitacijski center na zdravljenje zaradi odvisnosti od alkohola. ‘Mali zeleni’ je bil namreč vrsto let ujet v odvisnostih in samo vprašanje časa je bilo, kdaj ga bo življenjski slog stal zdravja. Izpustili so ga na domačo oskrbo, kjer je danes, deset dni kasneje, umrl zaradi srčnega napada.

Foto: Twitter

Spomnimo, Maradona je bil pred tremi tedni sprejet na kliniko Ipensa v Buenos Airesu z anemijo in dehidracijo, nato pa je bil operiran zaradi možganske krvavitve, ki je bila uspešno izvedena, po okrevanju po operaciji pa je bil premeščen v rehabilitacijski center za zdravljenje odvisnosti od alkohola. Navijači so bili v njegovih dresih, reševalno vozilo so obkrožili z zastavami v rokah in zapeli v čast argentinskemu velikanu. Tako kot včasih, ko se je spretno premikal z žogo, so tudi tokrat molili, da bi šlo vse dobro. Žal se je končalo drugače …

»Bil sem, obstajal sem in srečen sem. Nogomet mi je dal vse, kar imam, in več, kot sem si lahko predstavljal. Če ne bi imel tiste odvisnosti, ki sem jo imel, bi igral veliko več. Danes sem v redu in obžalujem samo eno stvar, da nisem imel staršev. Želel bi si le še en dan z mamo, vem, da me gleda od zgoraj in je ponosna name,« je dejal Maradona v intervjuju za svoj 60. rojstni dan, ki se je izkazal za njegov poslednji.

Na tisoče ljudi se je odpravilo na ulice Neaplja, baskle gorele za Diega

Znano je, da največje dneve svoje klubske kariere preživel v Napoliju. Tam ni osvojil le pokalov, temveč tudi srca Neapelcev, za katere ima status božanstva. In medtem ko je klub, v katerem je igral Maradona, objavil prispevek, v katerem je pisalo, da je »zdaj čas za žalost, besede pa bodo prišle pozneje,« se je na tisoče Neapeljcev odpravilo na mestne ulice in se poklonilo svojemu idolu.

Status božanstva

Diego pa je in bo pomenil božanstvo Argentincem. Status božanstva si je ustvaril z zmago Argentine na svetovnem prvenstvu leta 1986, toda oboževalci so ga imeli radi zaradi ležernosti, neverjetnega talenta, nogometne romantike in seveda – tistega spornega gola z roko, ki ga je dosegel proti Anglijo, in pred kratkim dejal, da bi to še enkrat ponovil ponovil. Ekscentrični Argentinac je večino kariere preživel v Napoliju, na 259 tekmah je dosegel 115 golov, življenje pa mu je najbolj pokvaril kokain, s katerim se je prvič srečal med igranjem v Barceloni.

»

»Nekoč bova skupaj igrala v nebesih, Diego. Hudo je izgubiti prijatelja,« je pristavil legendarni Brazilec Pele, ki z Maradono deli naziv Svetovne nogometne zveze (Fife) za najboljšega nogometaša 20. stoletja. Počivaj v miru legenda …

NaDlani.si; Foto: youtube