• C Novo mesto
  • 17:09
  • Ned, 14.04.2024

Tudi Anže Lanišek skočil na stopničke

Tretje mesto je pripadlo Poljaku Dawidu Kubackemu (281,3).

WILLINGEN – Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (296,6 točke) je zmagovalec tekme za svetovni pokal v nemškem Willingenu. Drugo mesto je zasedel najboljši Slovenec Anže Lanišek (293,9) in še desetič v tej sezoni ter 23. v karieri stopil na zmagovalni oder. Tretje mesto je pripadlo Poljaku Dawidu Kubackemu (281,3).

Lanišek je na stopničke stopil po skoraj mesecu dni, ko mu je to uspelo na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu. Petič je bil v tej sezoni drugi, Granerud pred njim pa je bil danes za malenkost boljši.

Slavil je 21. zmago v karieri, osmo v tej sezoni in storil še en korak proti drugemu velikemu kristalnemu globusu. Prvega je osvojil v sezoni 2020/21.

V skupnem seštevku te sezone ima Granerud po enajstih zaporednih uvrstitvah na zmagovalni oder zdaj 1416 točk. Daljši niz imata le Finec Janne Ahonen (13) iz sezone 2004/05 in Peter Prevc (12) v šampionskem tekmovalnem obdobju 2015/16.

V seštevku Granerudu najtesneje sledi Kubacki s 1264 točkami. Lanišek pa je tretji in je prvič v karieri presegel mejo 1000 osvojenih točk, potem ko je lani sezono končal na sedmem mestu z 936. V tej sezoni jih ima na kontu že 1070 in je precej povišal prednost pred danes osmouvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom (983).

Do točk je prišlo še pet slovenskih skakalcev. Drugi najboljši med varovanci glavnega trenerja Roberta Hrgote je bil Žiga Jelar (255,2) na 11. mestu. Tik za njim je končal Timi Zajc (244,3), ki je brez večjih težav nastopil po petkovem strašljivem skoku in padcu pri 161,5 m.

Lovro Kos (233,9) je v drugi seriji pridobil deset mest in bil 19., Domen Prevc (225,8) pa jih je izgubil šest za končno 24. mesto. Žak Mogel (200,6) je bil 30. in petič v karieri osvojil točke za svetovni pokal.

“Super, že pri prvem skoku z mize sem vedel, da bo šlo. Čim več takih skokov. Za moje pojme je bil drugi celo še boljši, a so bile v zraku razmere težke. V drugem delu me ni potegnilo, kot bi si želel. Super sem odskakal, dobro smo oddelali,” je za RTV Slovenija dejal 26-letni Domžalčan.

“Včasih je treba narediti korak nazaj, da greš dva naprej. Ne bom rekel, da je bilo lahko, ni bilo. Mogoče sem pričakoval neko mini krizo, to danes pa je bilo za dušo. Oba skoka sta bila vrhunska in upam, da v tej smeri nadaljuje,” pa je o težjem obdobju v zadnjem mesecu še dodal Lanišek.

“Za mano je en super dan in ponovno lep rezultat. Mogoče malce grenkega priokusa za tiste desetinke, ki so zmanjkale za deseterico, a upam, da bodo te jutri šle v moj prid,” pa je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Jelar.

“Zelo sem vesel, da sem oddelal težko tekmo. Na koncu je 12. mesto dober rezultat. Upam, da bom jutri lahko malo bolj napadal,” pa je za SZS dejal Zajc. Za RTV Slovenija je pred tem dejal, da na skakalnici ni imel nobenih težav po petkovem grdem padcu pri ekstremni dolžini.

V nedeljo bo na skakalnici Mühlenkopf najprej ženska tekma ob 11.45, moški pa bodo najprej opravili kvalifikacije ob 14.30, tekma pa se bo začela uro in pol kasneje.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www