• C Novo mesto
  • 01:08
  • Tor, 21.03.2023

Umrl je Ćiro Blažević, ‘trener vseh trenerjev’

Po dolgi in hudi bolezni je v 88. letu starosti umrl legendarni hrvaški nogometni trener Ćiro Blažević, poročajo hrvaški mediji. Blažević se je boril z rakom, ki so mu ga prvič odkrili leta 2011, zloveščo bolezen je premagal dvakrat, a se je pred kratkim žal spet vrnila. ‘Trener vseh trenerjev’, kot so ga pogosto poimenovali nogometni strokovnjaki na tem območju, ni skrival, da je bil zelo šibak in je umrl le dva dni pred svojim 88. rojstnim dnem.

Bogata kariera

Miroslav Blažević, kot je njegovo pravo ime, se je rodil 10. februarja 1935 v Travniku, največje uspehe pa je dosegel s hrvaško reprezentanco. Najprej se je leta 1996 na evropskem prvenstvu uvrstil v četrtfinale, nato pa je leta 1998 na svetovnem prvenstvu poskrbel za eno največjih presenečenj v zgodovini svetovnega prvenstva – osvojil je bron. Karizmatični trener je bil priljubljen med nogometaši, imel je povprečno igralsko kariero, kjer je igral za Dinamo, Sarajevo, Rijeko in Sion, svojo trenersko pot pa je začel v Švici konec šestdesetih let. Vodil je številne klube, najbolj pa bodo ostali v spominu dnevi v Dinamu, s katerim je bil leta 1982 prvak Jugoslavije, ki je bil njihov prvi naslov prvaka po več kot dveh desetletjih in je zato tako pomemben v zgodovini kluba.

Vodil je še Veve, Sion, Lausanne, Switzerland, Rijeko, Grashopper, Prištino, Nantes, PAOK, Iran, Osijek, Muro, Varteks, Hajduk, Xamaks, Zagreb, Šanghaj, Mes Kerman, Zagreb, Slobodo iz Tuzle, Zadar, kot reprezentanca Bosne in Hercegovine poleg Hrvaške. Njegov zadnji trenerski angažma je bil leta 2014 v Zadru.

»Tako sem bolan, tako mi je težko. Ta prekleta bolezen me je vsega okupirala. Borim se, trpim. Zelo me boli, tako da …, je povedal Blažević za revijo Story skozi solze v zadnjem intervjuju, nato pa nadaljevala: »Noge me ne zdržijo več, hodim na infuzijo. Situacija je težka, če sem iskrena. Zelo, zelo težka. Rak se je razširil na vse moje kosti in na najhujše in najnevarnejše mesto – jetra. In vse uničuje počasi, a zanesljivo.«

N. D.; Foto: youtube