• 5.18C Novo mesto
  • 14:09
  • Ned, 26.01.2020

V peklu Los Machucosa Pogačar prvi, drugi Roglič

BILBAO – Slovenski kolesar Tadej Pogačar je zmagovalec 13. etape dirke po Španiji. Na drugem mestu zahtevne gorske etape je končal Primož Roglič, ki je s taktično vrhunsko odpeljano etapo še povečal vodstvo v skupnem seštevku Vuelte. Dvajsetletni Pogačar je še drugič osvojil etapo na dirki po Španiji. Gre za zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo, saj sta bila prvič dva Slovenca na stopničkah katere od etap dirke po Španiji, Italiji in Franciji, na treh največjih svetovnih dirkah.

Slovenska kolesarja sta zablestela v izdihljajih ene najtežjih etap na letošnji dirki. Proti cilju, potem ko sta taktično večji del etape prebila v glavni skupini, sta se pognala sama, v finišu pa je etapno zmago slavil Pogačar. Slednji še sam ni mogel dojeti, kaj se je pravzaprav zgodilo: »Po radijski zvezi sem dobil informacijo, da nama nihče ne sledi, začutil sem, da je pred mano dobra priložnost. Sem srečen.«

Tudi v skupni razvrstitvi pri vrhu

Roglič, član nizozemske ekipe Jumbo Visma, pa bo tudi po trinajsti etapi oblečen v rdečo majico vodilnega. Med Slovencema je le španski zvezdnik Alejandro Valverde (Movistar), ki za Zasavcem zaostaja dve minuti in 25 sekund in se je povečala za več kot pol minute. Zaostanek Pogačarja na tretjem mestu pa sedaj znaša tri minute in sekundo. Na dirki nastopajo še trije Slovenci, ki so pod stotim mestom skupno, najvišje med njimi je bil tokrat Domen Novak (Bahrain-Merida) na 35. mestu, 63. je bil Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), 98. pa Luka Pibernik (Bahrain-Merida).

NaDlani.si; Foto: twitter