• C Novo mesto
  • 18:47
  • Čet, 30.03.2023

VIDEO: Grozljiv skok in padec Timija Zajca

Slovenska četverica je bila peta, potem ko je Timi Zajc skočil kar 161,5 metra, a pri doskoku padel.

WILLINGEN – Na tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih za svetovni pokal v nemškem Willingenu so zaradi slabih vremenskih razmer odpovedali drugo serijo, tako da so obveljali izidi prve. Zmagala je Norveška pred Avstrijo in Nemčijo. Slovenska četverica je bila peta, potem ko je Timi Zajc skočil kar 161,5 metra, a pri doskoku padel.

 

Prireditelji so imeli danes ogromno težav zaradi dežja in spremenljivega vetra. Zaradi tega je bila serija večkrat prekinjena, so si pa Norvežani nazadnje priborili 35,5 točke naskoka pred zasledovalci.

Slovenijo so na tekmi zastopali Nika Križnar (82 m), Žiga Jelar (141 m), Ema Klinec (139,5 m) in Timi Zajc (161,5 m).

Slovenska četverica je po ponesrečenem nastopu Nike Križnar začela s sedmim mestom po prvi skupini, potem pa po vsaki skupini napredovala za eno mesto.

V zadnji skupini je nato nastopil Zajc, ki je moral pred tem trikrat sestopiti s startne rampe, ter v vetrovnih razmerah poletel do neverjetnih 161,5 metra.

Močno je skrajšal skok, pri pristanku z velike višine pa tudi padel, a na srečo vsaj na prvi pogled ni staknil hujših poškodb. Rekord skakalnice je sicer za moške 153 metrov, njegov lastnik je Poljak Klemens Muranka.

Serijo so nato sicer dokončali, Slovenija je napredovala na peto mesto, do prvega jo je ločilo 83,2 točke. Kmalu po zadnjem skoku Avstrijca Stefana Krafta pa je vodstvo tekmovanja sprejelo odločitev, da druge serije ne bo in da veljajo dosežki iz prve.

Da bo danes imelo glavno besedo vreme, je bilo jasno skakalcem in tudi 10.000 gledalcem, ki so prišli na prvo postajo napovedanega tridnevnega spektakla v tem nemškem skakalnem središču. Poznejše nevarne dogodke je po svoje napovedala že skakalka v prvi skupini, Japonka Yuki Ito. Po sunku vetra je sicer poletela kar do 154,5 metra, kar bi bil ženski rekord na tej napravi (151 m), a je pri doskoku padla in tudi izgubila smučarska očala. Ni se poškodovala, po tem padcu pa je žirija tekmovanja vseskozi iskala rahlo ravnotežje med skoki in varnostjo.

Glavna težava so bili sunki vetra, ki so lahko povsem nepričakovano presenetili tekmovalce, potem ko je bilo še nekaj trenutkov pred tem skorajda brezvetrje. Prva Slovenka Križnar, nastopila je kmalu za Yuki Ito, je tako zmogla vsega 82 metrov. Pozneje pa so slovenski predstavniki dodali še dva dobra skoka in napovedali, da bi morda ob normalnem razpletu tekme v drugi seriji naskakovali tudi stopničke. A druge serije nazadnje ni bilo, kar je bila po skoku oziroma mini poletu Zajca najbolj varna rešitev.

“Zelo zahtevna tekma, na srečo je s Timijem vse v redu. Imeli smo dva super skoka, tako Žiga kot Timi, ampak mislim, da so tekmo prepozno odpovedali. Tudi kvalifikacijski skok je na srečo prestavljen na jutri, razmere niso bile primerne, da bi lahko izpeljali varno tekmo,” je za Smučarsko zvezo Slovenije dogajanje strnil trener Robert Hrgota in dodal: “Na srečo jo je Timi odnesel brez večjih posledic, a mislim, da je to lahko opozorilo za naprej, da je treba imeti varnost na prvem mestu, potem pa dolge skoke.”

V zmagovalni norveški ekipi so bili Anna Odine Stroem, Marius Lindvik, Silje Opseth in Halvor Egner Granerud. Za Avstrijo so skakali Chiara Kreuzer, Jan Hörl, Eva Pinkelnig in Stefan Kraft, za Nemčijo pa Selina Freitag, Andreas Wellinger, Katharina Althaus in Karl Geiger.

V pokalu narodov je po današnji tekmi prva Avstrija s 3704 točkami, Norveška jih ima 3130, tretja Poljska pa 2932. Slovenija je z 2743 četrta.

V Willingenu sta za konec tedna predvideni še po dve posamični tekmi v ženski in moški konkurenci. Za danes so bile predvidene še kvalifikacije za moško tekmo, a so jih zaradi vetra prestavili na soboto ob 14.45.

Pripravil: Nadlani.si, STA
Foto: Zajem zaslona TW