• C Novo mesto
 • 18:02
 • Pon, 20.05.2024

Vodič za nakup električnega kolesa

Kolesarjenje najbrž še nikoli ni bilo tako priljubljeno kot je zadnja leta, a hkrati niti izbira kolesa še nikoli ni bila tako zapletena. Če ne drugega, so električna kolesa korenito spremenila kolesarsko industrijo in prav vsem, tudi tistim, katerih fizične zmogljivosti niso na vrhuncu, ponudila celo paleto do tedaj težje dosegljivih užitkov, toliko bolj, ker obstajajo različna električna kolesa – treking, gorska, zložljiva, otroška …

Prednosti e-koles vsake od naštetih skupin so povsem enake prednostim običajnih koles, na splošno pa med prednosti električnega kolesa uvrščamo:

 • možnost doseči cilje, ki jih izključno na temelju lastne zmogljivosti ne bi mogli (daljše razdalje, večji vzponi), kar je odlika predvsem električnega gorskega kolesa,
 • hitrejšo in enostavnejšo vožnjo po urbanih središčih (brez znojenja), kar je značilnost vseh električnih koles, a najbolj pride do izraza pri električnemu treking kolesu, ki se med drugim uporablja za mestno vožnjo,
 • premagovanje daljših razdalj in večjega števila vzponov ter spustov, kar najbolj pomaga tistim, ki želijo redno kolesariti, a se soočajo s pomanjkanjem časa, in
 • uživanje v dejavnosti, ki jo zaradi fizičnih omejitev, povzročenih z zdravstvenimi težavami, ne bi smeli izvajati (denimo srčni bolniki, katerih zdravje je ogroženo ob vsakem naprezanju).

Ker imajo električna kolesa za pogon v okvir integriran elektromotor s senzorjem, ki glede na moč in hitrost obračanja koles določa moč motorja, je vožnja izredno kontrolirana. Motor pa je mogoče tudi povsem izključiti, s čimer se e-kolo pretvori v povsem običajno kolo.

Izkoristek je odvisen še od baterije (načeloma se uporabljajo Li-ionske za večkratno polnjenje), medtem ko sicer obstajata dva tipa električnih koles:

 1. kolesa, ki pri pedaliranju izključno asistirajo,
 2. in tista z zmogljivostjo, primerljivo z električnim motorjem (mopedom).

Strokovnjaki kolesarske trgovine Wheelbase prisegajo na električna kolesa, katerih moč motorja je odvisna od hitrosti in moči obračanja koles (pedaliranja), saj so številni preizkusi pokazali, da omejena elektro moč v precej manjši meri poseže v dinamiko vrtenja pedal.

Wheelbase

Mestno električno gorsko kolo.

Prav zato so v ponudbi trgovine Wheelbase električna kolesa treh proizvajalcev, njihove razlike pa se kažejo v moči motorja, bateriji in namembnosti.

 • električna kolesa Scott | moč baterije znaša med 500 Wh in 704 Wh, vendar posamezni okvirji omogočajo priklop zunanje dodatne baterijske enote, kar moč poveča na 1125 Wh
 • električna kolesa Giant |moč baterije (praviloma Panasonic) se razlikuje glede na model in znaša med 500 Wh ter 625 Wh
 • električna kolesa Nukeproof | moč baterije (praviloma Megawatt) znaša med 504 Wh in 630 Wh

Kaj vse upoštevati pri izbiri električnega kolesa?

Električna kolesa imajo, kot povsem običajna kolesa, niz značilnosti, ki jim v procesu izbire vsekakor velja nameniti obilo pozornosti, saj določajo izkušnjo kolesarjenja.

Gre za velikost samega kolesa, material, iz katerega je izdelan okvir, dimenzije obročev, količino hoda, zmogljivost motorja, vrsto baterije in druge lastnosti, pri katerih je najbolje zaprositi za pomoč strokovnjaka. Kajti izbira električnega kolesa je v primerjavi z izbiro običajnega, navadnega kolesa veliko bolj zapletena, posledično pa tudi dolgotrajna.

Pri tem velja vedeti, da so električna kolesa težja od navadnih (če nameravate kolo prevažati zato vsekakor poskrbite še za zmogljivejši nosilec za kolo) in tudi dražja, saj motor ter baterija predstavljata njegovi najdražji komponenti.

Cena električnega kolesa je tako predvidoma dvakrat višja od cene običajnega kolesa, in to neodvisno od izbirnih funkcij, ki lahko komponento še podražijo.

Dodatna oprema se tiče:

 • nadzorne plošče na krmilu, ki uporabnika seznanja s stanjem baterije in nastavitvah motorja,
 • LED zaslona za vklop električnega kolesa in nastavitev izkoristka moči motorja ter informacijo o stanju baterije (naprednejša električna kolesa poleg naštetega na LED zaslonu prikazujejo povprečno hitrost in druge tehnične specifikacije),
 • pametnega sistema z GPS navigacijo in beleženjem poti (posebej priročno pri električnih gorskih kolesih),
 • USB priključka, ki omogoča polnjenje telefona tudi med vožnjo, in
 • WALK sistema za zagon pedal (olajša upravljanje kolesa).
Wheelbase

Tehnične značilnosti koles.

Sam doseg električnega kolesa je odvisen od več dejavnikov, med katerimi izstopajo stopnja pomoči med vožnjo, uporabljena prestava, zmogljivost baterije, podlaga, vremenske razmere, temperatura zraka, tlak v pnevmatikah in teža kolesarja.

Da bi bilo vaše e-kolo vedno v optimalnem stanju pripravljenosti redno preverjajte zavore in pnevmatike, po potrebi dodatno pritrdite sestavne dele, na vsakih 250 prevoženih kilometrov namastite verigo in ležaje, predvsem pa baterijo polnite po vsaki vožnji, četudi ta ni prazna.

Na ta način boste njeno življenjsko dobo podaljšali, a pred tem počakajte, da se ohladi. Poleg tega jo po vsaki sezoni odstranite iz okvirja in shranite samostojno.

Vprašanja, na katera v procesu izbiranja električnega kolesa nikakor ne smete pozabiti:

 1. Kakšne so moje kolesarske potrebe? Se imate namen odpravljati na daljše kolesarske izlete ali na kratke mestne vožnje? So za vašo družino električna kolesa nekaj, brez česar si počitnic ne predstavljate ali kolo uporabljate le v domačem kraju? Odgovori vsekakor razkrivajo, ali vaše kolo mora imeti amortizacijske vilice ali pa bodo te celo povsem odveč.
 2. Po kakšnem terenu se nameravam voziti? Vam ceste zadostujejo ali imate raje utrjene gozdne poti? Morebiti je kolo za vas izključno pripomoček, ki vas popelje po mestnih nakupih? Ko boste vedeli, kakšna je namembnost kolesa, boste vedeli, kako zmogljivo baterijo potrebujete, koliko prestav mora imeti izbrano kolo in ali so potrebne amortizacijske vilice.
 3. Kako dolge bodo moje vožnje s kolesom? Čeprav ste si na to delno odgovorili že z zgornjima dvema vprašanjema, izbira električnega kolesa zahteva temeljit premislek o dolžini voženj. Dolge vožnje namreč zahtevajo zmogljivejšo baterijo.
Wheelbase

Koliko kilometrov bomo prekolesarili?

Ko si boste jasno znali odgovoriti na vsa zgornja vprašanja in dvomov več ne bo, se posvetujte s strokovnjakom ter ga prosite za nasvet tako pri izbiri vrste električnega kolesa kot njegove velikosti, materiala izdelave, količine hoda, zmogljivosti baterije in motorja, pa tudi dodatne opreme. Zatem pa: nizajte kilometre in uživajte!

Kolesarska trgovina Wheelbase je plod dolgoletne ljubezni do vseh vrst kolesarjenja, saj jo tvorijo strastni navdušenci nad kolesarstvom, ki so se v preteklosti udeleževali tekmovanj gorskega in cestnega kolesarjenja.

Danes svoje znanje in izkušnje, ki jih neprestano nadgrajujejo ter skrbno sledijo razvoju kolesarske industrije oziroma novitetam, delijo skozi svetovanje strankam, ob prodaji koles pa se posvečajo tudi servisu – generalnemu servisu, servisu vzmetnih vilic, servisu amortizerjev in servisu hidravličnih zavornih sistemov.

Ker so v letu 2021 povečali trgovino, je njihova zmogljivost v povezavi s servisom prav tako večja kot pred prenovo, še eden od prednostnih rezultatov tega podviga v primerjavi s konkurenco pa je, da imajo električna kolesa in drugo kolesarsko opremo od takrat stalno na zalogi.