• 20.2C Novo mesto
  • 22:01
  • Čet, 02.07.2020

Zgodovinski uspeh! Roglič brez roza majice, jo pa ima zato drug slovenski kolesar

GENOVA – Slovenska kolesarska pravljica se nadaljuje tudi po 12. etapi dirke po Italiji. Tokrat ne po zaslugi Primoža Rogliča, ampak Jana Polanca, kolesar ekipe UAE Emirates je v etapi zasedel šesto mesto, bil je v ubežni skupini, ki je imela dovolj prednosti, da je Kranjčan kot najboljši ubežnik v skupnem seštevku prevzel skupno vodstvo.

Roglič je prišel v cilj v skupini večine favoritov, približno pol minute pred njim sta bila kolesarja Movistarja Angel Lopez in Mikel Landa, ki sta nekoliko zmanjšala zaostanek za njim. Ker pa je do zdaj vodilni, Polančev moštveni kolega Valerio Conti, zaostal še precej več, je Roglič zadržal drugo mesto, kar pomeni, da ima Slovenija trenutno dvojno vodstvo. Polanc ima pred Rogličem štiri minute in pet sekund prednosti.
Taktični načrt uspel
»Taktični načrt, ki smo si ga zadali pred etapo, nam je popolnoma uspel. Doslej vodilni Conti, s katerim sva podobna tipa kolesarja, danes ni imel možnosti, sem pa jih imel jaz in sem jih tudi izkoristil. V glavi sem imel tudi etapno zmago, a ko smo si prikolesarili prednost in ko se je videlo, da imam možnost za rožnato majico, so mi vsi govorili, da moram poganjati. Večinoma sem moral sam vleči, tako da me je to zadnjih 20 kilometrov utrudilo, tako da na etapno zmago nisem mogel računati. Ostalim je bilo vseeno, ali pridemo z minuto ali s petimi minutami prednosti, meni seveda ni bilo. A glavni cilj sem izpolnil, oblekel sem rožnato majico, kar so bile vedno moje sanje,« je medijem dejal Polanc.

Kranjčan ima z Gira že dve etapni zmagi, in sicer je bil najboljših v letih 2015 in 2017.