• C Novo mesto
  • 21:15
  • Sob, 26.11.2022

78-krat testiran za koronavirus in vsakič pozitiven: Najtežje mi je, da ne morem objeti svojih najdražjih

V izolaciji že 14 mesecev.

Turk Muzaffer Kayasan je verjetno svetovni rekorder med bolniki okuženimi s koronavirusom. Pozitiven je namreč že 14 mesecev in je izmenično bodisi v domači izolaciji bodisi v bolnišnici. Doslej je opravil 78 testov na koronavirus in vsakič je dobil pozitivne rezultate, poročajo turški mediji. Kayasanu, bolniku z levkemijo, so novembra 2020 prvič diagnosticirali Covid in so ga sprejeli v bolnišnico. Dva tedna pozneje so ga odpustili in lahko se je vrnil v svoj dom v istanbulskem okrožju Sarier, kjer je v samoizolaciji čakal na popolno okrevanje.

Toda to je bil šele začetek njegovega dolgega ujetništva. Po turških ukrepih se samoizolacija prekine po dveh tednih, če je covidni test negativen. Vseh 78 testov, ki jih je opravil, pa je pokazalo, da je še vedno pozitiven. Devet mesecev je preživel v bolnišnici in še pet mesecev doma v samoizolaciji, ob tem poroča lokalna tiskovna agencija Ihlas. Nesrečnik je pristojne pozval, naj najdejo rešitev za njegovo situacijo, saj je moral dneve preživljati sam doma, kjer lahko skozi okno vidi le svoje otroke in vnuke. Njegovi zdravniki pravijo, da so njegovi testi zaradi šibkega imunskega sistema zaradi levkemije še vedno pozitivni, in dodali, da je preživel zaradi zdravil, ki so mu jih dajali za krepitev imunskega sistema.

»To je zelo težak proces,« pravi. Muzafferjeva žena je v času samoizolacije nekaj časa ostala z njim in je bila  dvakrat negativna. Tudi njegov sin, ki se je družil z očetom, je bil tudi negativen.

Ni ga mogoče cepiti …

»Ozdravel sem, vendar imam v telesu še ostanke krone. To je edina razlaga, ki sem jo dobil za pozitivne teste,« je dejal Kayasan ter ob tem priznal, da je Covid-19 omejil njegovo družabno življenje. »Nimam težav, razen da ne morem objeti svojih najdražjih. To mi je najtežje. Zaradi svojega stanja se ne morem niti cepiti,« je zaključil.

N. D; Foto: twitter