• C Novo mesto
  • 07:43
  • Sre, 29.06.2022

Biden: Ubili smo vodjo ISIS

Po navedbah visokega ameriškega uradnika se je Kuraši med operacijo razstrelil in pri tem ubil tudi člane svoje družine, vključno z otroki.

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da je ameriška vojska v protiterorističnem napadu v Siriji ubila vodjo ISIS-a. »Ameriške posebne sile so v sredo zvečer uspešno izvedle protiteroristično misijo na severozahodu Sirije in ubile vodjo ISIL Abuja Ibrahima al-Hašimija al-Qurayshija,« je dejal Biden. Pentagon je ob tem sporočil, da ameriških žrtev ni. Po navedbah visokega ameriškega uradnika se je med operacijo razstrelil in pri tem ubil tudi člane svoje družine, vključno z otroki.

V operaciji, v kateri so elitne ameriške sile pristale s helikopterjem v bližini mesta Atme na severozahodu Sirije, je bilo ubitih najmanj 13 civilistov, je medtem sporočil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. Med žrtvami naj bi bili tudi štirje otroci in tri ženske. Začetna poročila o operacije ameriške vojske v Siriji so namigovala, da bi bil tarča lahko pomemben džihadist, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida, ki velja za tekmico IS. Tudi Pentagon je predhodno operacijo potrdil, vendar ni navedel podrobnosti, opisal jo je le kot “uspešno”.

»Vedeli smo, da se je ta terorist obkrožil z družinami, vključno z otroki, zato smo se odločili za napad s posebnimi enotami z veliko večjim tveganjem za naše ljudi, kot bi veljalo za zračni napad. Zato smo se odločili, da zmanjšamo civilne žrtve,« je dejal Biden. »Zahvaljujoč pogumu naših enot tega groznega terorista ni več,« je dejal Biden in dodal, da je al Kuraši organiziral nedavni neuspeli napad na zapor s 3000 pripadniki IS na severovzhodu Sirije. Odgovoren naj bi bi tudi za genocid Jazidov v Iraku leta 2014.

Na vprašanja novinarjev Biden tokrat ni odgovarjal, ker je že več kot uro zamujal pri odhodu v mesto New York, kjer bo danes z lokalnimi voditelji razpravljal o ukrepih proti razširjenosti strelnega orožja po mestnih ulicah. »Zamujam,« je odgovoril, ko so ga novinarji spraševali, koliko enot je sodelovalo v napadu in koliko je bilo civilnih žrtev.

Njegova smrt je nedvomno udarec za IS

Al Kuraši je bil bolj previden kot njegov predhodnik al Bagdadi in se ni pojavljal v javnosti. Zelo redko je tudi objavljal kakšna sporočila. Njegova smrt je nedvomno udarec za IS.

N. D.; Foto: youtube