• C Novo mesto
  • 22:26
  • Ned, 13.06.2021

Bill Gates: Pandemija? Enostavno delo! Kar nas čaka v naslednjih 30 letih, je izziv brez primere

»Republikanska stranka v ZDA mora razumeti pomen boja proti podnebnim spremembam,« je za BBC povedal Bill Gates, eden od ustanoviteljev Microsofta, eden najbogatejših ljudi na svetu in velik filantrop ter zdravstveni aktivist v nerazvitih državah.

Teoretiki zarote Gatesu očitajo, da stoji za proizvodnjo cepiva proti koronavirusu, za katerega trdijo, da je del zarote svetovne elite, da bi zmanjšala število prebivalstva oz. da lahko Gates ljudem sledi, ker cepivo vsebuje čipe. Kot vsakič, ko ga to vprašajo, se Gates sladko nasmeji in odgovori: »Res me ne zanima, kam to ljudje gredo.« Pogovor je sicer potekal ob izidu nove Gatesove knjige How to Avoid a Climate Disaster (Kako se izogniti podnebnim nesrečam). In ni čudno, da se je skliceval na ameriško republikansko stranko. Do nedavnega je njen predsednik Donald Trump podnebne spremembe označeval kot ‘kitajsko izmišljotino’, medtem ko je Kalifornija gorela v požarih brez primere.

Ne bo lahko

Kar zadeva boj proti podnebnim spremembam, je Gates optimist. In misli, da bo to ‘najbolj neverjetna stvar, ki jo je človeštvo kadarkoli storilo. ‘Navaja, da smo trenutno v kritičnem trenutku v razpravi o podnebnih spremembah, vendar računa, da bo mlada generacija imela ogromno energije, da se bo osredotočila na politike, ki bodo prinesle spremembe. »In ne bo lahko,« opozarja.

Ob tem dodaja, da bo reševanje sedanje krize javnega zdravja lahko delo v zvezi z bojem proti podnebnim spremembam. Po njegovih besedah je to zaveza, ki jo moramo izvesti v naslednjih 30 letih in predstavlja izziv za človeštvo brez primere. Pri tem navaja dve številki: 51 milijard je tona toplogrednih plinov, ki jih v enem letu trenutno izpustimo v ozračje, nič pa cilj, ki ga želimo doseči v 30 letih. Kar je denimo določila EU s svojim zelenim načrtom.

Zanimivo je, da je ravno v ponedeljek, ko je BBC objavil intervju z Gatesom, svetovni vplivni dnevnik The Financial Times objavil velik članek z naslovom: ‘‘Green Steel : dirka za čiščenje ene najbolj umazanih industrij na svetu. Večina uporabnikov ne plača ničesar za škodo, povzročeno okolju z onesnaženjem z bencinom v avtomobilih ali premogom ali plinom, ki jim je ustvaril elektriko za dom, navaja BBC. »Trenutno za posameznika zaradi emisij ogljikovega dioksida ni posledic,» pravi gospod Gates. »Moramo imeti cenovne signale, da zasebnemu sektorju sporočimo, da želimo zelene izdelke,« pravi. Problem nastaja v financiranju takšne tranzicije. Isto vprašanje bodo predsedniku ZDA  Joeu Bidnu postavili republikanski predstavniki – od kod bomo financirali prehod na zeleno gospodarstvo.

Obstaja tudi vprašanje Kitajske, ki trdi, da si bo prizadevala za zmanjšanje emisij na nič do leta 2050, vendar še vedno uporablja velike količine premoga, nafte in težka industrija je zelo umazana. »To bo zahtevalo velike naložbe vlad v raziskave in razvoj,« je dejal Gates ter ob tem omeni podporo, ki bo omogočila rast trgov novih izdelkov in tehnologij, s čimer bo prispevala k znižanju cen, je dejal za BBC.

Inovacije presenečajo

Gates verjame, da se bo letalsko potovanje nadaljevalo in da ni razloga, da bi razmišljali o čem drugem. Ključno je le zagotavljanje goriv, ​​ki ne onesnažujejo zraka. »Veste, videl sem že velikokrat, inovacije nas pozitivno presenetijo,« je zaključil pogovor.

NaDlani.si; Foto: youtube