• C Novo mesto
  • 19:56
  • Pet, 22.09.2023

Bogati Rusi niso več dobrodošli na Zahodu, masovno se selijo na pravljični otok

Otok ima vse vrste zakladov, od parnih kopeli do koncertov in vil … Privablja tako turiste kot kupce nepremičnin. Na otoku je celo ruski konzulat. Ruski poslovnež Aleksander Nakhapetov je reden obiskovalec zdravilišč v svoji posvojeni domovini Phuket, še posebej, ker so lani odprli več tradicionalnih parnih kopeli. Pred kratkim pa je bila poživljajoča rutina 41-letnika motena. Na največji tajski otok so začeli prihajati njegovi rojaki, ki so iskali zatočišče. Novi bazeni so namreč večinoma zasedeni. Phuket je že dolgo privabljal premožnejše ruske državljane, vendar se pritok zdaj povečuje, saj jim vojna Vladimirja Putina v Ukrajini otežuje potovanje na podobne destinacije v Evropi in drugod.

Nepremičninska agencija Knight Frank Thailand pravi, da se je število prodanih vil na otoku lani povečalo za 82 odstotkov, približno polovico pa so jih kupili Rusi. Posledično za nove ‘stanovalce’ nastajajo nove restavracije, savne in koncertna prizorišča. Po podatkih tajskega ministrstva za turizem in šport je med januarjem in junijem letos na Tajsko prispelo približno 791.574 ruskih državljanov, kar je več kot 1000-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Več kot polovica jih je odletela neposredno na letališče Phuket. Turistično združenje Phuket navaja, da so bili najštevilnejši turisti na otoku.

Pri FazWaz Property Group rusko govoreči kupci kupijo največ nepremičnin v Phuketu, je za Bloomberg povedal Christian Steinbach, direktor prodaje. Lani je sklenil enega svojih najbolj donosnih poslov, ko je ruski kupec kupil 16 vil. »Lahko dobite visoke donose od najema,« je dejal. »Poleg tega je veliko ljudi, ki želijo samo živeti v lepem kraju.« V znak pomena otoka za širitev ruskega diplomatskega dosega v jugovzhodni Aziji je zunanji minister Sergej Lavrov julija uradno odprl konzulat v Phuketu in se ob tej priložnosti srečal s tajskim kolegom. Diplomatski urad se nahaja v marini Royal Phuket, obalni skupnosti, ki vključuje priveze za jahte, stanovanja in samostojne vile, katerih cene se gibljejo od približno 300.000 $ do več milijonov dolarjev.

Medtem ko so bile države v Evropi in na Bližnjem vzhodu že dolgo glavna zatočišča za Ruse, so tajske plaže, nočno življenje in odprtost krajev, kot so Phuket, Krabi in Pattaya, zagotavljali cenovno ugodno alternativo v Aziji še pred začetkom vojne v Ukrajini februarja 2022 .

Tipičen ruski kupec na Tajskem poslovnež v srednjih 30-ih iz vzhodnega dela federacije

Prakaipeth Meechoosarn, vodja prodaje nepremičnin Phuket v tajski diviziji CBRE Group Inc., pravi, da je Tajska lani uvedla več novih vizumskih programov, ki omogočajo daljše bivanje tistim, ki prinašajo denar ali posebna znanja, področja, kot so IT, družbeni mediji in kripto sredstva.. Po drugi strani pa so letoviški otoki na jugu države pritegnili tudi številne strokovnjake podobnega porekla, digitalne nomade in mlade družine, ki bežijo iz Ukrajine. Po besedah ​​Elene Mariničeve, podpredsednice ruskega Sotheby’s International Realty, je tipičen ruski kupec na Tajskem poslovnež v srednjih 30-ih iz vzhodnega dela federacije, kot je Vladivostok. Je pa po njenih besedah ​​tajski trg vse bolj privlačen za vlagatelje iz Moskve in Sankt Peterburga.

Super bogati

Tajska je privlačna tudi za superbogate. Po podatkih, ki jih je zbral Bloomberg, so 237-metrsko jahto Cloudbreak, ki naj bi bila v lasti ruskega nepremičninskega mogotca Aleksandra Svetakova, opazili na Phuketu prejšnji božič. Milijarder za gradbene materiale Igor Rybakov je januarja na otoku organiziral poslovna usposabljanja za skupino 20 ljudi, ki so se začela z vajami čigonga za sprostitev udeležencev. »Na Tajskem so vsi dobrodošli,« so sporočili iz restavracije Batargin.

Medtem ko je trgovina spodbudila gospodarstvo in zagotovila prepotrebna delovna mesta v od turizma in naložb odvisnih mestih Phuket in Krabi, je prihod Rusov s trga potisnil tudi nekatere potencialne kupce iz Tajske in drugih držav. Lokalni delavci čutijo posledice inflacije tudi na osnovnih dobrinah in lastnih najemninah. ​Toda po covidu je večina ljudi pripravljena trpeti stranske učinke, dokler Tajska ostaja oaza za pobeg pred vojno, sankcijami in sovražnostmi. Toleranca je mantra za vse, ki pridejo na počitnice ali iščejo nov dom na tajskih otokih. »Vzdušje za vse je lepo in mirno,« pravi Yuri Vorona, vodja restavracije Roadhouse na Phuketu, kjer strežejo predvsem Ruse in njihove tajske prijatelje, včasih pa k njim pridejo tudi Ukrajinci. »Sem prihajajo običajni ljudje, ki si želijo samo počitka, ne pa boja.«

N. D.; Foto: Shutterstock