• C Novo mesto
  • 00:39
  • Pon, 18.10.2021

Če ste cepljeni Pfizerjem, to za vas ni dobra novica

Vseeno je Pfizer v ZDA zaprosil za odobritev cepiva v starostni skupini 5-11 let.

Študiji iz Izraela in Katarja, v sredo objavljeni v medicinski reviji New England Journal of Medicine, nakazujeta, da imunost po cepljenju s cepivom Pfizerja popusti po dveh mesecih, čeprav da je zaščita pred hudim potekom bolezni še naprej močna. O tem poroča celo CNN. Izraelska študija je zajela 4800 zdravstvenih delavcev in pokazala, da se raven protiteles po dveh odmerkih cepiva hitro zmanjša, zlasti pri moških, osebah, starejših od 65 let, in pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

Študija še omenja, da je zaščita močnejša pri prebolevnikih. V študiji iz Katarja so proučevali dejanske okužbe med visoko precepljenim prebivalstvom zalivske države, kjer so večinoma cepljeni s Pfizerjevim cepivom. »Zaščita pred okužbo se hitro poveča po prvem odmerku, doseže najvišjo vrednost v prvem mesecu po drugem odmerku in nato v naslednjih mesecih postopoma izgine,« so zapisali avtorji. »Zmanjševanje zaščite se po četrtem mesecu pospešuje in v naslednjih mesecih doseže nizko, okoli 20-odstotno stopnjo,« so dodali.

Uporaba na otrocih?

Dodajmo še, da sta podjetji Pfizer in BioNTech zaprosili ameriško Upravo za hrano in zdravila (FDA) za avtorizacijo izredne uporabe njihovega cepiva tudi za otroke, stare med pet in 11 let. S tem bi lahko zaščitili še dodatnih 28 milijonov ljudi v ZDA, so izpostavili. Odločitev je moč pričakovati med koncem oktobra in zahvalnim dnem, ki bo 25. novembra.

Prekinila cepljenje z Moderno pri mlajših moških, raje bodo s Pfeizerjem

A poglejte to, finske zdravstvene oblasti so  sporočile, da moških, mlajših od 30 let, ne bodo več cepile s cepivom proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna. S tem sledijo drugim nordijskim državam, ki so zaradi redkega stranskega učinka vnetja opustile cepljenje mlajših moških s cepivom Moderna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ker so na voljo tudi druga cepiva, so se odločili, da bodo mlajše Fince raje cepili s cepivom proizvajalca Pfizer/Biontech. Pred tem so se za podoben ukrep v sredo že odločile Švedska, Norveška in Danska. Glede na nedavno študijo štirih nordijskih držav je pri cepivu Moderna za mlajše od 30 let povečano tveganje za nastanek miokarditisa, vnetne bolezni srčne mišice, ter perikarditisa, ki je vnetje osrčnika. Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer poleti odobrila uporabo Moderne tudi za najstnike.

N. D.; Foto: Pixbay