• C Novo mesto
  • 08:03
  • Sre, 29.06.2022

Cerkev poziva na Holywin: Noč čarovnic je protikrščanska in jo je treba zavrniti

Josip Ulić, splitski duhovnik, ki je širši javnosti postal znan po tem, da je priredil spominsko mašo za tragično umrlem košarkarskim zvezdnikom Kobejem Bryantom, je poslal sporočilo ljubiteljem noči čarovnic. V nasprotju z dogodki na Halloween, katoliška cerkev po vsej Hrvaški, pa tudi v sosednjih državah in misijonih, na predvečer dneva Vseh svetih izvaja Holywin, molitev za mlade. Holywin namreč organizira tudi omenjeni duhovnik iz župnije svetega Odrešenika na Mejaših v Splitu, ki je za Slobodno Dalmacijo pojasnil pomen molitve: »Lahko rečemo, da je Holywin nastal kot katoliški odziv na zelo tržen poganski praznik Halloween oz. Noč čarovnic, ki zapostavlja katoliško izročilo, o katerem je Cerkev večkrat govorila. Leta 2009 se je Vatikan odločil končati naraščajočo priljubljenost noči čarovnic in praznovanje označil za protikrščansko in nevarno,« pravi Ulić.

Za Cerkev, dodaja, ko gre za noč čarovnic, ni prostora za kakršen koli liberalizem in zgodbe, kot je ‘Oh, to je za nas samo šala.’ Po njegovih besedah tega ni, saj naj bi to bilo  protikrščansko in ga je treba zavrniti. Tudi papež Benedikt XVI. je večkrat ostro kritiziral tisto, kar je imenoval “protikrščanski” festival, je dodal. »Holywin je predvsem budnica mladih na predvečer Dneva vseh svetih. Ta lepa tradicija je z leti izginila, zato se želimo s tem dogodkom še enkrat spomniti nanjo. Katoličani so namreč prejšnji večer ob velikih praznikih bdeli in molili. Obhajanje svete maše je osrednji del našega druženja na Mejaših, po katerem se pogovori o življenju svetnikov kot dodatna spodbuda in opomin, da svetost vedno zmaga – od tod tudi ime Holywin. Torej je to bdenje pomembno, ker nas opominja, da svetost vedno zmaga,« je zaključil.

Kaj je noč čarovnic?

Noč čarovnic ima svoj izvor v keltskem prazniku samhain. Kelti so ga praznovali 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom. Verjeli so, da mrtvi na ta dan poslednjič pridejo v svet živih. Praznik je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva, ki so ga začeli prevzemati v 4. stoletju, prekril halloween, kar je skrajšana oblika za “all hallows’ eve” oz. za predvečer dneva vseh svetnikov. V ZDA so ga prenesli prav angleški izseljenci. Noč čarovnic smo tudi v Sloveniji že vzeli za svojo. K temu je precej pripomoglo tudi to, da z njo sovpadajo jesenske počitnice, ko imajo otroci in njihovi starši več časa za sodelovanje na različnih delavnicah in prireditvah.

N. D.; Foto: youtube

e-bike