• C Novo mesto
  • 12:59
  • Pet, 19.04.2024

Čistilki v Lonavljah pojedli gumijaste bonbone in pristale v bolnišnici s halucinacijami

Zaradi uživanja gumijastih bonbonov sta dve ženski padli v hudo psihofizično stanje. To so bonboni, ki so vsebovali THC, ženski, ki sta jih jedle, tega nista vedeli. Čistilki počitniške hiše v Konavljah sta se najedli gumijastih bonbonov in hitro zaprosili za zdravniško pomoč, poroča Dnevnik Nove TV.

»Lahko pride do halucinacij, anksioznosti, razbijanja srca, znojenja, slabosti, težkega dihanja. Odvisno je od tega, za katere psihoaktivne snovi gre in kako se ljudje nanje odzivajo, vprašanje je, ali so ljudje že bili v stiku s temi snovmi in imajo odpor ali so u njimi v prvem stiku. Prihaja do burnih reakcij,« je povedala psihiatrinja dr. Bernarda Hajdić iz dubrovniške splošne bolnišnice.

Gostje iz Kanade prinesli bonbone s THC-jem

Policija se je odzvala, ko se je oglasila še ena oseba, ki je zaužila iste bonbone. »Bonboni so bili poslani na strokovni pregled v Center Ivana Vučetića in ugotovljeno je bilo, da vsebujejo določeno količino THC-ja,« je za Dnevnik Nove TV povedal vodja Oddelka kriminalistične policije Dubrovniško-neretvanske policijske uprave Zoran Tikvica. Lastniki bonbonov so kanadski državljani, ki so ostali v počitniški hiši. Odvzeli so jima potni list, saj so med hišno preiskavo našli več bonbonov. Tikvica pravi, da so med preiskavo zasegli dve vrečki bonbonov, skupne teže okoli 500 gramov.

»Pripor ni bil potreben glede na to, da bonboni niso bili naprodaj, ampak so občanke po spletu okoliščin same zaužile bonbone in po vsem sodeč bo zdaj vse ostalo pri prekršku,« je dejal Tikvica.

Še ena oseba uživala izdelke s THC, ne da bi vedeli, kaj je to

Izdelki s THC-jem so v nekaterih državah legalni, zato se pogosto zgodi, da jih na Hrvaško prinesejo turisti, kasneje pa jih uživajo ljudje, ki ne vedo, za kaj gre. »Spomnim se gospoda, ki je pospravljal stanovanje in vzel čokoladico, ki je bila zavita, in jo pojedel. Posledice so bile res hude, saj so bile halucinacije. Pacient je dva dni halucinirala pod vplivom snovi iz čokoladic,« je ob tem rekla psihiatrinja.

Letos poleti je bil tudi primer na Korčuli, ko je eden od članov posadke ladje, ki je plula po Jadranu, užival bonbone s THC-jem.  Stroka opozarja, da je zaradi takih primerov pomembno, da ljudje ne uživajo izdelkov, za katere ne vedo, kaj so. Opozarjajo, da je treba posebno pozornost nameniti otrokom, saj so tovrstne snovi zanje lahko nevarne.

N. D.; Foto:  Dnevnik Nova TV