• C Novo mesto
  • 00:35
  • Ned, 14.04.2024

DEBAKL RUSIJE!? Putin čisti v svojih vrstah, general izginil brez sledu, vodja obveščevalne službe v priporu

Pavel Luzin, ruski vojaški analitik, je za New York Times povedal, da so svetovalci ruskega predsednika Vladimirja Putina ‘na robu’, ker se je vojna med Rusijo in Ukrajino spremenila v debakel, saj so ruske čete naletele na močnejši ukrajinski odpor, kot je bilo pričakovano. »Zdi se, da so vsi na robu,« je v poročilu, objavljenem v torek, dejal Andrej Soldatov, avtor in rudi strokovnjak za ruske vojaške in varnostne službe. Poudaril je, da so ruski vojaški neuspehi v enomesečni vojni z Ukrajino pokazali pomanjkljivosti v ruskem vodstvu. Ko je Vladimir Putin 24. februarja začel invazijo, je pričakoval hitro zmago, saj je prestolnica Kijev hitro padla v roke ruskih sil.

»Zdaj je že mesec dni od začetka vojne in ukrajinski odpor je v veliki meri ustavil napredovanje ruske vojske. Putinove sile so od takrat okrepile napade na več ukrajinskih mest. Vsekakor lahko rečemo, da nič ne gre po načrtu. vojska je v tako kratkem času utrpela tako velike izgube,« so besede Luzina. Putin naj bi celo začel izvajati ‘čistke’ v svojem ožjem krogu, ko se je invazija vlekla. V začetku tega meseca so ukrajinski mediji poročali, da je Putin odpustil generala Romana Gavrilova, vodjo ruske nacionalne garde. Ruski časnik Kommersant je prav tako objavil, da je Gavrilov odstopil.

Teden dni prej je bilo, tako trdi Soldatov, odstavljenih več uradnikov, vključno z najvišjim uradnikom ruske obveščevalne službe, ki je zadolžen za vodenje vohunskih operacij novačenja in sabotaže v Ukrajini, in njegovim namestnikom. Oba naj bi bila v hišnem priporu. Celo ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki s Putinom preživlja poletne počitnice in ki velja za njegovega možnega naslednika, je opazil degradacijo njegovega statusa, ker naj bi pri ruskemu voditelju padel v nemilost.

Vojna se nadaljuje

Rusija je danes zanikala kakršno koli kršitev mednarodnega prava v povezavi z uporabo fosforjevih bomb. Uporabe tega orožja v okviru ruske invazije v Ukrajini je Moskvo v četrtek obtožil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kremelj je pri tem ZDA očital, da skušajo z navedbami o ruski grožnji uporabe kemičnega orožja preusmeriti pozornost. Ukrajinski predsednik je ponoči prav tako nagovoril voditelje držav članic EU in se jim zahvalil za sankcije proti Rusiji, a obenem menil, da so jih uvedli nekoliko prepozno. Če bi se zanje odločili prej, se Rusija morebiti ne bi spustila v vojno proti Ukrajini, je voditeljem v Bruslju sporočil prek video povezave.

V ruskem napadu na gledališče v obleganem ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj prejšnji teden je najverjetneje umrlo okoli 300 ljudi, so danes sporočile mestne oblasti na Telegramu. Medtem naj bi danes znova skušali odpreti varen koridor, po katerem bi lahko civilisti zapustili mesto.

N. D.; Foto: youtube