• C Novo mesto
  • 18:57
  • Čet, 30.03.2023

Dogaja se tisto, česar so se vsi bali: kitajska ‘covidna’ drama se preslikava na preostali svet

Potem ko je kitajska vlada odpravila tako rekoč vse ukrepe za zaščito pred korona virusom, se je zgodilo natanko to, kar so mnogi napovedovali: le majhno število kitajskih državljanov je bilo sploh cepljenih, učinkovita cepiva mRNA iz Evrope oz. ZDA pa na Kitajsko niso nikoli niti prispela. To pomeni, da veliko ljudi zboli – še več pa jih odide na bolniško odsotnost zaradi strahu, da bi se lahko okužili, je pokazala analiza Deutsche Welle.

Ker kolikor so nekateri dvomili v grozote in velikanske nevarnosti korone, s katero je kitajska vlada opravičevala lockdown, zapiranje celotnih mest in obratov, po skoraj treh letih poslušanja o možni grozoti mnogi komaj verjamejo, kaj je Peking zdaj zahteva. Vse to je le »navadna gripa«, tudi »malo hujši prehlad«. Ne samo, da se oboleli praktično sami odločajo, koliko časa bodo ostali doma v karanteni, ampak se gleda skozi prste, če »v blažjih primerih« oboleli pride tudi v službo.

Posledica je še večja panika, kjer se širijo najrazličnejše govorice: o prepolnih bolnišnicah, postaja Bloomberg pa poroča, da krematoriji v Pekingu zaradi tolikih smrti zaradi korone obratujejo dan in noč. Po stari praksi se režim na govorice odzove na najbolj neumen način: dostop do krematorijev je prepovedan. Tako ostajajo edini argument satelitski posnetki, ki res pričajo o intenzivnem delu pri sežigu pokojnikov.

Kot povzema Jutarnji List, vse našteto prizadene gospodarstvo vsaj tako močno kot ukrepi popolne prepovedi: zaposlenih v obratih je vse manj, ker so se mnogi oglasili bolni. V trgovskih centrih in mestnih jedrih je opazno manj ljudi, saj se mnogim zdi najbolj pametno ostati doma. Veliko trgovin je zaprtih, ker je poraba spet drastično upadla. Izjema je le, če se Paxlovid nenadoma pojavi v lekarni: zdravilo, ki pomaga pri koroni ‘za vsak slučaj’ kupijo povsem zdravi ljudje, tudi navadnega paracetamola v številnih lekarnah ni več na voljo v škatli, ampak kot tabletka. .

Kitajska z 8. januarjem ukinja karanteno ob vstopu v državo

V svetovnem gospodarstvu vse to ni dobra novica za tujino, kamor prihajajo izdelki iz Kitajske. Tudi finančni strokovnjaki ne verjamejo, da se bo ta histerija v doglednem času polegla: »Pozitivni odzivi na odprtje po ukrepih proti koroni so izginile ob zavedanju, da je pred Kitajsko še cesta, polna lukenj, dokler njeno gospodarstvo ne začne zares delovati s polno zmogljivostjo,« povzema Kerry Craig iz JP-Morgan Asset Management. Sicer pa, Kitajska bo 8. januarja odpravila obvezno karanteno ob vstopu v državo, so danes sporočili iz kitajskega ministrstva za zdravje, potem ko so v zadnjih tednih odpravili večino omejitev, povezanih s pandemijo. Od naslednjega meseca bo za vstop na Kitajsko potreben le negativen test, ki ni starejši od 48 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

N. D.; Foto: Shutterstock