• C Novo mesto
  • 12:15
  • Sob, 23.09.2023

Dopustniki pozor, očitno se obeta nova podražitev! »Če vlada ne naredi ničesar, bomo črpalke v torek zaprli«

S torkom na Hrvaškem preneha veljati vladna odločitev o zamrznitvi cen pogonskih goriv in če ne bo novega posega, bi se lahko dizel in bencin spet podražila. Po neuradnih informacijah HRT bi lahko evrosuper stal 16 kun, evrodizel pa celo 16 kun in pol. Gospodarski minister je napovedal, da bodo odločitev sprejeli po koncu tedna, premier pa je telefonsko sejo vlade napovedal za ponedeljek.

Cena evrodizla na avtocestah je trenutno 14,57 kune za liter, cena evrosuperja 95 pa 14,06 kune. Liter osnovnega evrodizla na bencinskih servisih, ki niso ob avtocesti, trenutno stane 13,08 kune, cena osnovnega bencina evrosuper 95 pa je 13,50 kune. Cena modrega dizla je 9,45 kune za liter. Premier Andrej Plenković je včeraj napovedal morebitno uvedbo bonov za gorivo. »Jeseni je možna uvedba bonov za gorivo, ta možnost je odprta, vlada pa ima na voljo še druga orodja. Kar zadeva bone, gredo tistim z nižjimi dohodki in to je nekaj, kar moramo narediti kakovostno in po določenih kriterijih,« je dejal. »Danes ponovno prosimo in apeliramo na vlado, da nam, malim distributerjem, zagotovi maržo, s katero lahko pokrijemo stroške poslovanja in ustrezno poravnamo stroške državi. Razmere so težke in v torek se zna zgoditi, da bodo bencinske črpalke zaprte. Prosim za liberalizacijo cen in takojšnjo uvedbo bonov za ogrožene občane,« je dejala Vesna Debogović, predstavnica malih distributerjev goriva.

Hrvaški minister za gospodarstvo Davor Filipović je medtem zagotovil, da razmišljajo o vseh ukrepih ter da so vse možnosti na mizi. Tudi na področju trošarin je več možnosti. »Čez vikend bomo imeli natančne cene in odločili se bomo na podlagi tega. Počakati moramo na ponedeljek,« je dejal.

N. D.; Foto: arhiv