• C Novo mesto
  • 05:39
  • Ned, 26.06.2022

Epidemiološka enigma: zakaj imajo poleg množičnega cepljenja s 4. dozo eksplozijo okužb?

Epidemiološki razvoj razmer v Izraelu je treba v naslednjih dneh spremljati z visoko stopnjo pozornosti. Strokovnjaki se še niso oglasili z ocenami stanja, ker je izjemno občutljivo in celo malo strašljivo, saj gre za državo, ki je cepila pomemben del prebivalstva ne samo s tretjim, ampak tudi s četrtim odmerkom cepiva Pfizer. Za trenutek se je zdelo, da se je trend hitrega upadanja primerov utrdil, potem pa je njihova krivulja okuženosti hitro narastla.

V omikronskem valu je Izrael v enem dnevu preštel neverjetnih 10.968 primerov na milijon, kar je 4-krat več od vrha omikronskega vala v EU oziroma 5,5-krat več od najvišjega zabeleženega števila v ZDA. To je tudi mnogo več kot najslabše slovenske številke, čeprav tudi mi odstopamo od povprečja, kar se okužb tiče. Izraelski podatki zdaj kažejo, da ni več dvoma, da niti tretji in četrti odmerek nista zagotovilo za zaustavitev širjenja okužbe. Postavlja se celo vprašanje, ali je visoka precepljenost s tretjim in četrtim odmerkom na nek način povezana s pospeševanjem okužbe, ker so se Izraelci morda preveč sprostili in verjeli v boosterje. Ali pa gre za kaj drugega …

Foto: ourworldindata.org

Fotografiji: ourworldindata.org

Kar zadeva število umrlih v Izraelu, situacija še ni tako dramatična, je pa očitno, da so še vedno v močnem trendu rasti in so po dnevnem številu umrlih že prehiteli EU. Sredi preteklega tedna so po poročanju Jerusalem Posta opravili več kot 200.000 testov, kar 29 odstotkov pa je bilo pozitivnih. Trenutno so skupno prešteli nekaj več kot 9000 smrtnih žrtev, zdaj pa se je to število začelo povečevati za sto na dan. Najbolj znane ambulante so zapolnjene od 90 do 108 odstotkov. Več kot 6100 zdravnikov in medicinskih sester je v izolaciji. Bolnikov v bolnišnicah še nikoli ni bilo več. Od skoraj 6000 hospitaliziranih jih je kar 47 odstotkov v kritičnem stanju, navajajo tuji mediji.

Izrael je kljub rekordnemu številu covidnih bolnikov praktično opustil politiko covidnih potrdil. Doslej so morali Izraelci s covidnimi potrdili dokazovati, da so cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kako je pri nas?

V četrtek so ob 2978 PCR-testih in 90.970 hitrih antigenskih testih potrdili 7514 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 162.374 primerov aktivnih okužb, kar je 9317 primerov manj kot dan prej. V četrtek so zabeležili precej manj okužb kot dan prej, ko so jih potrdili 12.137. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 8626, kar je 594 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 7701 oziroma 442 manj kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.262.555 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.215.215.

N. D.; Foto: Shutterstock