• C Novo mesto
  • 19:12
  • Sob, 24.09.2022

Gates napovedal črno prihodnost: Naslednja pandemija bi lahko bila bolj smrtonosna kot covid

Bill Gates, eden najbogatejših ljudi na svetu in ustanovitelj Microsofta, se je udeležil vrha Time 100 v New Yorku. Po njegovih besedah je covid dal svetu priložnost, da se pripravi na prihodnje pandemije, zlasti tiste, ki bodo vodile v veliko destabilizacijo družbe.

Napoveduje še eno, veliko bolj smrtonosno pandemijo

Uradno število smrtnih žrtev covidov na svetu je približno 6,3 milijona, strokovnjaki pa ocenjujejo, da je dejansko število smrtnih primerov še veliko višje. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je bilo v letih 2020 in 2021 približno 14,9 milijona smrti zaradi covida. Gates je opozoril, da med naslednjo pandemijo ne smemo računati na srečo. »Če se pojavi še en virus s podobno virulenco, vendar z veliko višjo stopnjo umrljivosti, kot je pet odstotkov, je to lahko konec družbe. Možnost za novo pandemijo v naslednjih 20 letih je več kot 50 odstotkov,« je dejal med zasedanjem vrha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates)

 

Gates je dodal, da je treba samo za preventivne ukrepe in priprave na naslednjo pandemijo nameniti vsaj približno milijardo dolarjev po vsem svetu. Ustanovitelj Microsofta je pozval svetovne voditelje, naj oblikujejo globalno ekipo približno 3000 strokovnjakov za nalezljive bolezni. »S svojimi enotnimi stališči lahko pomagajo človeštvu, da lažje premaga uničujoče pandemije,« je dejal. Gates je idejo združenih znanstvenikov poimenoval ‘Globalni odziv na epidemijo in mobilizacija’ in dejal, da jo bo upravljala Svetovna zdravstvena organizacija. Kot pravi, bi bila ena glavnih vlog pridruženih znanstvenikov obveznost izvajanja vaj izbruhov epidemije v posameznih državah, da bi preverili, kako so pripravljeni.

Sklad Billa in Melinde Gates ter britanski dobrodelni sklad Wellcome sta v letošnjem letu namenila po dodatnih 150 milijonov dolarjev za boj proti pandemiji covida-19 in preprečevanje bodočih pandemij.

Ob tem meni, da bi lahko naslednja pandemija imela veliko višjo smrtnost kot covid-19.

N. D.; Foto: youtube

bloke
dolenjske lekarne