• C Novo mesto
  • 11:37
  • Sob, 23.09.2023

George Soros: Kitajski predsednik skriva veliko skrivnost. Grozi nam konec civilizacije

Ruska invazija na Ukrajino bi lahko pomenila “začetek tretje svetovne vojne”, kar bi lahko pomenilo konec civilizacije, je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu dejal ameriški milijarder in filantrop George Soros. V ostrem napadu na Vladimirja Putina in Xi Jinpinga je Soros opozoril, da so ‘avtokratski režimi v porastu in da svetovno gospodarstvo zahaja v depresijo’. Ostro je kritiziral tudi nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel zaradi njenega ravnanja z Moskvo in Pekingom.

»Invazija je bila morda začetek tretje svetovne vojne in naša civilizacija je morda ne bo preživela. Invazija na Ukrajino ni prišla iz jasnega. Svet je vse bolj vpet v boj med dvema sistemoma upravljanja, ki sta si diametralno nasprotna: odprto družbo in zaprto družbo,« je dejal. »Danes Kitajska in Rusija predstavljata največjo grožnjo odprti družbi,« je dodal.

Napad na Merklovo

»Odvisnost Evrope od ruskih fosilnih goriv ostaja pretirana, predvsem zaradi merkantilistične politike, ki jo je vodila nekdanja kanclerka Angela Merkel. Z Rusijo je sklenila posebne posle za dobavo plina in postala Kitajska največji nemški izvozni trg. Zdaj je treba plačati visoko ceno. Nemško gospodarstvo je treba preusmeriti. In to bo trajalo dolgo,« je dejal Soros. Dodal je, da je Putin prejel Xijevo soglasje za rusko invazijo na otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Pekingu v začetku februarja. Vendar je vztrajal, da kitajski voditelj ni ‘tako močan, kot si misli’. »Xi skriva veliko skrivnost. Kitajcem nikoli ni povedal, da je bil cepljen s cepivom, zasnovanim za prvotno različico virusa Wuhan in ki zagotavlja zelo malo zaščite pred novimi različicami,« trdi Soros.

»Svetu grozi depresija«

»Zapiranje Kitajske za boj proti covid-19 je gospodarstvo potisnilo v prosti padec, vendar Xi ni mogel priznati, da se je motil. Poleg nepremičninske krize bo škoda tako velika, da bo vplivala na svetovno gospodarstvo. spremeni v globalno depresijo,« opozarja. V nasprotju s pričakovanji Xi zaradi napak, ki jih je naredil, morda ne bo dobil želenega tretjega mandata, je napovedal Soros. »A tudi če zmaga, mu politbiro morda ne bo dal odprtih rok za izvolitev članov naslednjega politbiroja.«

Medtem ko divja vojna, je boj proti podnebnim spremembam padel v ozadje. Podnebne spremembe so na robu, da postanejo nepopravljive. Lahko bi bil konec naše civilizacije. Zato moramo mobilizirati vse svoje vire, da bi vojno končali čim prej. »Način ohranjanja naše civilizacije je, da čim prej premagamo Putina,« je zaključil Soros.

Šibkejši kot je Putin, bolj nepredvidljiv bo postal.

Putin, ki je načrtoval svojo ‘posebno operacijo’, kot sam imenuje agresijo na Ukrajino, za dosego ciljev Kremlja, zdaj morda ve, da se je zmotil in se je pripravljen pogajati o premirju, meni Soros. »Toda premirje je nedosegljivo, ker mu ni mogoče zaupati,« je še dejal Soros. Šibkejši kot je Putin, bolj nepredvidljiv bo postal meni milijarder: »Ne morem napovedati izida, vendar ima Ukrajina zagotovo možnost v boju.«

N. D.; Foto: youtube