• C Novo mesto
  • 14:11
  • Pon, 08.08.2022

GROZNO OPOZORILO RUSIJE – DVE DRŽAVI BOSTA IZGNILI! Ena poteza bi lahko privedla do jedrske vojne

Visoki ruski politik je v odgovoru na govor nekdanjega poljskega zunanjega ministra Radoslawa Sikorskega opozoril, da bi lahko deli Evrope ‘izginili’ v jedrskem napadu. Sikorski, ki je zdaj poslanec v Evropskem parlamentu, je predlagal, naj Nato Ukrajini oskrbi jedrske bojne glave, piše Daily Star. Za ukrajinski tiskovni kanal Espresso TV je dejal, da bi moral Zahod imeti pravico Ukrajini dati jedrske bojne glave, če je to tisto, kar je potrebno za zaščito njene neodvisnosti. Toda v jeznem odgovoru je Vjačeslav Volodin, vodja ruske državne dume, opozoril, da bi, če bi zahodne vlade Kijevu dale jedrsko orožje, to vodilo v jedrsko vojno v srcu Evrope in da bi lahko Poljska in Ukrajina dobesedno izginili’.

V času Sovjetske zveze so bile jedrske rakete nameščene v Ukrajini, vendar so bile vse odstranjene v skladu s pogoji sporazuma iz leta 1994. Budimpeščanki memorandum navaja, da nobena država ne sme uporabiti jedrskega orožja proti Ukrajini ‘razen v samoobrambi ali drugače v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov’. Po besedah ​​Sikorskega je Rusija zdaj ‘kršila memorandum’ in zato je legitimno, da Zahod Ukrajini da, kot pravi, ‘priložnost za obrambo svoje neodvisnosti’. Volodin je na svojem Telegram kanalu še zapisal, da bo Evropa kmalu imela ‘veliko resnejše težave’ od trenutne finančne, energetske in begunske krize.

uska vojska je uničila še zadnji most, ki je povezoval Severodoneck s preostalim ozemljem pod nadzorom ukrajinskih sil. Severodoneck, ki je že več tednov prizorišče najsrditejših spopadov v Ukrajini, je tako dejansko odrezan od zaledja. Ruska vojska je napovedala, da bo v sredo vzpostavila humanitarni koridor za evakuacijo več sto civilistov iz kemične tovarne Azot v mestu na območje, ki ga nadzoruje.

»Sikorski provocira jedrski konflikt v središču Evrope. Ne razmišlja o prihodnosti Ukrajine ali Poljske. Če bodo njegovi predlogi uresničeni, bodo te države izginile, prav tako Evropa. Sikorskega naj pregleda psihiater, odstopi in ostane doma pod nadzorom. Zaradi ljudi, kot jeon, je treba Ukrajino osvoboditi ne le nacistične ideologije, ampak jo tudi demilitarizirati in ji zagotoviti nejedrski status,« je dejal Volodin.

N. D.; Foto: youtube

 

poletni festival