• C Novo mesto
  • 13:31
  • Pon, 08.08.2022

KOLIKO JE VISOK VLADIMIR PUTIN? Ruskemu predsedniku pripisujejo komplekse, to je resnica o njegovi višini

podčetrtek

Oči celotnega sveta so uprte v Vladimirja Putina in zdi se, da svet nikoli ne more dobiti dovolj informacij o njem. Ruski predsednik je bil v središču pozornosti že pretekla leta, a v zadnjih treh mesecih vojne v Ukrajini je to zanimanje naraslo. Putinu kritiki pripisujejo komplekse in celo bolezni, ob njegovem imenu pa boste pogosto slišali omeniti »Napoleonov sindrom«. Z drugimi besedami, trdijo, da je Vladimir Putin zaradi svoje višine dobil kompleks, kaj pa je resnica?

Kot pišejo srbski mediji je štiri dni po začetku vojne v Ukrajini je britanski uradnik dejal, da Putin trpi za ‘sindromom nizkih moških’. Britanski poslanec Julian Lewis je to omenil v svojem govoru, ameriški republikanski senator Mitt Romney je Putina celo označil za ‘malega, zlobnega človeka’. Koliko je visok Vladimir Putin? Višina ruskega predsednika je po dostopnih podatkih natanko 170 centimetrov. To ga uvršča v kategorijo povprečno visokih moških po vsem svetu, saj je skupna povprečna višina moških 171,27 centimetra. Pred desetletji se je podoba ruskega predsednika gradila na vtisu mačo, nepremagljivega in neustrašnega moškega. Njegovi kritiki pa sarkastično uporabljajo vsako priložnost, da trdijo, da ekstremni športi in druge priložnosti za izkazovanje moči in poguma zdravijo komplekse, ker je nizek.

»Nihče ne bo nikoli izpodbijal njegovih veščin, kot so judo, streljanje, ribolov in drugi športi, vendar ga nihče ne bo nikoli povabil, da igra košarko za rusko reprezentanco,« je dejal novinar Timesa Michael Deacon. Voditelj televizijskih uspešnic Top Gear in Grand Tour Jeremy Clarkson je dejal, da je pravi razlog za njegovo dejanje, da ‘ni zelo visok moški’. »Napoleon ni bil visok, tako kot ne Hitler ali Mussolini … Žre jih od znotraj in zato sprožajo nepredvidena dejanja. Putinu ni lahko, ker je v vsakodnevnem stiku z ljudmi, ki so vsaj šest centimetrov višji od njega. « je še trdil voditelj.

Obstaja celo raziskava, izvedena v ZDA, ki potrjuje dejstvo, da ljudje bolj zaupajo visokim moškim in se zato odločajo za zaupanje visokim politikom. Z leti so predsedniki ZDA postali višji od povprečnega Američana, raziskave kažejo, da visoki moški veljajo za bolj sposobne, bolj zdrave, bolj inteligentne in da njihov videz »nosi« več avtoritete. Zato je Putinu pogosto pripisan Napoleonov kompleks – agresivno ali dominantno vedenje osebe, ki ga povzroča želja po dokazovanju z odnosom, saj meni, da na druge fizično ne naredi vtis.

Kaj višini, pomembne so človeške in moralne lastnosti

Mediji pogosto tudi poudarjajo, da je recimo Sergej Lavrov ‘daleč nad njim’, ker je visok kar 188 centimetrov. A višina pri tem nima nobene veze, ker je Putin povprečno visok za človeka iz Evrope. “V to zgodbo ni zelo pametno potegniti Putinove višine. Na kakšen način je to sploh pomembno? Če to podčrtamo, spodbujamo diskriminacijo in predsodke do ljudi. Opazil bom tudi, da je Vladimir Zelensky približno enake višine in svet ga ne vidi kot Putina, je jasen Joe Humphreys, poročevalec Irish Timesa. »Medtem ko Putin jaha konja brez majice, zmaguje v judu in hokejskih tekmah, je Zelenski, ki je enake višine, pokazal, da centimetri niso pomembni. Pomembne so človeške in moralne lastnosti,« je še dodal.

N. D.; Foto: youtube

e-bike
mkt sevnica