• C Novo mesto
  • 13:18
  • Sre, 27.09.2023

Kosta K. prepričan, da bo kmalu na prostosti: Niti vprašal ni za starše, kar naprej pa postavlja dve grozljivi vprašanji

Trinajstletni Kosta K., deček, ki je zagrešil masaker v beograjski šoli in ubil osem učencev in varnostnika, še vedno ne kaže obžalovanja, piše srbski Blic in ob tem dodaja, da je deček na Kliniki za nevrologijo in psihiatrijo za otroke ter mladino. Fanta zanima le, kdaj bo od tam odšel in kakšni so odzivi na njegovo dejanje. Blic ob tem izve, da ni prosil za noben stik, niti ne za stik s starši s starši. Vir ob tem opisuje, da deček meni, da je izpustitev iz klinike le še vprašanje časa, in je prepričan, da bo te dni na prostosti. Je menda miren, ne dobi niti pomirjeval. »Drugo vprašanje, ki ga postavlja, je, kakšen vpliv je pustil, kakšne reakcije. Kaj se dogaja zunaj in pričakuje, da bo priljubljen. Njegova pričakovanja so dobesedno ta, da se bodo zbrali pod njegovim oknom in mu skandirali,« pravi vir. Medij še piše, da je imel mladoletni morilec še 34 nabojev, a je prenehal ubijati, ker je čutil, da mu zmanjkuje sape. Tako je, kot kaže, preživele otroke rešil njegov panični napad, po katerem je sam poklical policijo in povedal, kaj je storil.

 Ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika

V osnovni šoli v Beogradu je 13-letnik v sredo ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika, šest učencev in učiteljica je bilo ranjenih. Manj kot 36 ur kasneje pa je 21-letnik v vaseh Malo Orašje in Dubona do smrti ustrelil osem ljudi, 14 je bilo ranjenih. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ljudje še vedno prihajajo na kraje zločinov ter tja prinašajo cvetje in sveče.

Učenci beograjske osnovne šole Vladislav Ribnikar naj bi se sicer prihodnji teden začeli postopoma vračati k pouku, je po poročanju srbskega portala N1 sklenilo srbsko šolsko ministrstvo. Pri tem naj bi bili učenci, učitelji in tudi starši deležni ustrezne psihološke pomoči. Od ponedeljka pa bodo na vseh 1800 šolah v Srbiji preventivno navzoči policisti, in sicer od začetka do konca pouka, je napovedal državni sekretar na srbskem notranjem ministrstvu Danilo Stevandić. Pojasnil je, da bodo zato še letos zaposlili 1200 novih policistov, tako da bo v prihodnje vsaka šola imela policista, ki bo skrbel za red in varnost učencev in zaposlenih.